У Балтичком мору пронађена још једна "енигма"

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Њемачки рониоци који чисте Балтичко море од одбачених рибарских мрежа наишли су у Заливу Гелтинг на ретку машину за дешифровање "енигма" коју је нацистичка војска користила током Другог свјетског рата, а вјерује се да је избачена из потопљене подморнице.

Иако је на почетку мислио да је у питању писаћа машина уплетена у мрежу, подводни археолог Флоријан Хубер убрзо је схватио историјски значај проналаска.

"За посљедњих 20 година имао сам много узбудљивих и необичних проналазака, али никада нисам сањао да ћу једног дана пронаћи једну од легендарних "енигма" машина", рекао је Хубер.

Нацистичка војска користила је "енигму" како би слала и примала тајне поруке, али су британски криптографи провалили шиврту, што је помогло савезницима да стекну предност у поморским борбама за контролу над Атлантиком.

Заслуге за то се приписују британском тиму предвођном Аланом Турингом који је ради у центру за разбијање кодова Блечли парк.

Непосредно прије предаје Њемачке у мају 1945. посаде око 50 подморница добиле су наређење да потопе своја пловила у Заливу Гелтинг у близини данске границе, да не би пала у руке савезницима, али и да униште машине за шифровање, преноси Ројтерс.

Хубер каже да се вјерује да је "енигма" коју су пронашли рониоци из тог времена.

"Енигма" која изгледа као писаћа машина, састојала се од тастатуре и точкова који су шифровали поруке.

Иако је произведено николико стотина хиљада таквих машина, познато је да постоји само неколико стотина, које се на аукцијама продају за десетине хиљада евра.

Машина која је управо пронађена биће предата археолошком музеју у Шлезингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана