У Амазонској прашуми откривен зид из леденог доба на којем су насликани људи и животиње

Кликс
Foto: Ella Al-Shamahi

У Амазонској прашуми откривене су стијене на којима су насликане десетине хиљада животиња и људи. Цртежи су настали прије 12.500 година и још увијек су јасно видљиви на зиду који се протеже дужином готово осам километара, а налази се у Колумбији.

Археолози су датум настанка темељили углавном на приказима сада већ изумрлих животиња из леденог доба. Напримјер, насликан је мастодонт, што је праисторијски рођак слона којег у Јужној Америци нема већ 12.000 година. Ту су и слике палеоламе, изумрле врсте камиле.

Све ове животиње су насликали први људи који су стигли до Амазонске прашуме, а ове слике пружају дубљи увид у изгубљену древну цивилизацију.

Археолози кажу како је у питању велики број слика, те како ће их и генерације које долазе морати проучавати.

Слике укључују рибе, корњаче, гуштере и птице, као и људе који плешу и држе се за руке. Цртежи су веома детаљни, па се тако на слици коња може видјети и коњска длака. Неке слике су врло високо, толико високо да се до њих може доћи само дроновима.

Зид је откривен прошле године, али је до сада ова прича држана у тајности, јер је снимљена за велику серију Channela 4, која ће бити приказана у децембру "Мистерија џунгле: Изгубљена краљевства из Амазона".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана