Тужан крај рибара Олија: Финског орла убила струја у Грделичкој клисури

Танјуг
Foto: pixabay.com

НОВИ САД- Десетогодишњи орао рибар, поријеклом из Финске, страдао је од струјног удара на прузи Београд-Скопље у Греличкој клисури, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС).

Рибар је угрожена врста који се у Србији не гнијезди готово 100 година, док јединке из сјеверних популација Србију прелијећу два пута годишње, када се селе.

Фински орнитолози обавијестили су у понедјељак 16. новембра српске колеге да је орао рибар, обиљежен сателитским одашиљачем, вјероватно страдао код села Боћевица надомак Лесковца.

Финци су се забринули када су примјетили да сателитски одашиљаш три дана шаље сигнал са једног мјеста, што је указивало да се орао не помјера и да је у невољи.

Информације о кретању и задржавању птице доставили су колегама из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије како би што прије провјерили шта се дешава са орлом.

Настрадали орао рибар први пут је био у рукама стручњака за птице када су га, као јединог младунца у гнезду, 26. јула 2010. обиљежили металним прстеном у мјесту Тервола, на сјеверу Финске.

Наредних година редовно се гнијездио недалеко од места излегања, у јесен одлазио у Африку и на прољеће се враћао у постојбину.

Од излегања до тренутка угинућа овај свјетски путник 10 пута је ишао до Африке и назад и успјешно савладавао многе изазове и опасности.

Финци су страдалог орла назвали Оли, по финском орнитологу Оли-Пека Карлину, који је заједно са орнитологом Мати Сјопајäрви-јем птицу обиљежио сателитским одашиљачем 1. августа ове године.

Оли је као зрела птица добио сателитску телеметрију у оквиру студије мапирања и процјене утицаја вјетропаркова на живону средину, на подручју гдје се планира њихова изградња.

Ове јесени Оли је сеобу започео 13. септембра и током 59 дана прелетјео је укупно 4.613 км, од места Мјстајäрви у Финској, до Боћевице у Србији.

Орао је летио кроз 9 земаља: Финску, Русију, Бјелорусију, Украјину, Румунију, Бугарску, Грчку, Сјеверну Македонију и Србију. Најдуже се задржао у Украјини гдје је чак 20 дана ловио, одмарао се и припремао за наставак сеобе.

Милан Ружић, извршни директор ДЗППС, каже да је необично то што је, умјесто да лети на југ ка Турској и Блиском Истоку, орао из јужне Бугарске кренуо на запад, а потом из Ђевђелије окренуо ка сјеверу и тако дошао до Грделичке клисуре.

„Коридори којима се птице крећу нису безбедни и ми људи имамо одговорност да то стање променимо на боље. Милиони небезбедних стубова за пренос електричне енергије вребају нове жртве. Зато смо са колегама из 7 држава, уз финансијску помоћ Европске комисије, покренули пројекат ''ЛИФЕ Данубе Фрее Скy'' који има за циљ спречавања страдања птица на далеководима уз коришћење најновијих знања и техничких решења", казао је Ружић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана