Туркиња родила четворке након што је у ризичној трудноћи пребољела вирус корона

Анадолија
Туркиња родила четворке након што је у ризичној трудноћи пребољела вирус корона

АНТАЛИЈА -Водити трудноћу у доба пандемије вируса корона велики је здравствени изазов, будући да су труднице склоније и развоју тежих облика инфекције те спадају у ризичну групу.  Ајше Килинч (32) из турске провинције Мерсин, не само да је успјела побиједити болест која је промијенила свијет, већ је упркос зарази трудноћу сачувала скоро до краја и на свијет донијела четири дјевојчице.

Килинч, која је у браку са фармером Ибрахимом Килинчем (37), прошле је године развила симптоме авируса и упутила се у болницу гдје јој је потврђено да је позитивна на вирус.

Ајше је тада сазнала и да је у првим седмицама трудноће, које су обично најризичније, а сазнање да носи четворке додатно је повећала страх.

У посљедњим мјесецима трудноће, породица Килинч се преселила из Анамура у Анталију, због могућих ризика који прате вишеплодну трудноћу.

Ајше је у 32. седмици трудноће, оперативним захватом на свијет донијела четири дјевојчице, чија се килажа кретала између 1.500 и 1.600 грама.

Бебе, Алмина Нида, Ајнура Ниса, Ајла Еда и Арја Ела су пуштене из болнице у Анталији након 57 дана проведених на неонаталогији. Ајше каже да су срећни што су на крају изузетно стресне трудноће која је започела s вирусом корона, те наставила с бројним ризицима, на крају добили четири здраве дјевојчице.

Открила је да није лако бринути о четворкама, поготово у току ноћи, истичући како у 24 сата успије одспавати свега неколико сати. Признају да се свако ко их види изненади када примјети четворке и да их стално прате радознали погледи.

-Имати четворо дјеце одједном учинило ме је да се осјећам другачијим. Био сам изненађен и нисам могао вјеровати - рекао је отац дјевојчица Ибрахим. Наводећи како за живот зарађује бавећи се пољопривредом, Ибрахим признаје да ће имати потешкоћа у подмиривању потреба четири бебе, попут куповине пелена и хране, те је затражио подршку од добротворних организација.

Доктор Селахатин Кумру, који је пратио трудноћу Ајше Килинч и обавио царски рез, рекао је да је ово други пут у каријери да је видио рођење четворки, наводећи како су овакве трудноће изузетно ријетке. Кумру је додао да су бебе рођене здраве, те да су због развоја мозга и плућа задржане на интензивној њези.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана