Три дана код куће, два у канцеларији - нова нормала након пандемије

Срна
Foto: pixahive.com

ЛОНДОН - Традиционална радна седмица у Великој Британији се укида, а компаније све више усвајају систем два или три дана у канцеларији, остатак код куће или обратно, пише “Дејли мејл”.

Позивајући се на недавна истраживања, лист наводи да ће три дана код куће и два у канцеларији постати нови стандард као резултат пандемије.

Многе велике фирме већ су усвојиле ове промјене, а британски “Институт директора” саопштио је да ће двије трећине шефова компанија одобрити рад на даљину.

Роџер Баркер из овог Института рекао је да је пандемија изњедрила револуцију “већу него што би донијела било каква радикална реформа или регулација”.

Према истраживањима агенције “ЈуГов”, сваки пети послодавац тражиће од запослених да наставе да долазе у фирму пет радних дана. Из ове агенције кажу да ће такозвани хибридни рад постати стандард за многе запослене.

Банкарска групација “НатВест” очекује да ће сваки девети радник радити код куће, док “Асда” препоручује својим радницима да раде са било које локације са које могу да обављају свој посао.

Ланац робних кућа “Џон Луис” увео је опцију флексибилног рада за све шефове одјељења, осим ако је посао такав да се не може радити ван фирме, истичући да је пандемија натјерала људе да размисле и преиспитају систем пет радних дана код куће.

Један од директора ове фирме Ники Хамфри рекао је да је пандемија натјерала људе да брзо ураде нешто што се раније сматрало немогућим.

“Сада када се можемо вратити у наше канцеларије сеизмичке промјене натјерале су нас да се запитамо зашто би очекивали од људи да поново губе сате у доласку и одласку са посла пет дана седмично када то вријеме могу да искористе на квалитетнији начин, проводећи више времена са породицом, бавећи се неким личним стварима или другим интересовањима”, рекао је он.

Аутсорсинг компанија “Капита” саопштила је да ће 35.000 од 55.000 радника од сада већину времена радити код куће.

Малопродајне компаније најављују комбиновани ради код куће и из канцеларије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана