Три четвртине рибе из Нила има у себи микропластику

ГС
Три четвртине рибе из Нила има у себи микропластику

ЛОНДОН - Три четвртине риба које живе у најдужој ријеци на свијету - Нилу, у себи има микропластику, показало је најновије истраживање загађења те реке.

Истраживање, прво те врсте, спровела је британска телевизија Скај њуз уз помоћ египатских истраживача, чији рад су надгледали британски научници у лабораторији у Данској.

Оно је трајало више од два мјесеца током којих је испитивана загађеност реке дуж цијелог тока, а при том су истраживачи прикупљали и снимали доказе, изјаве пољопривредника, политичара, научника, ветеринара.

Установљено је да је река загађена дуж целог тока од језера Викторија до мјеста гдје се улива у Медитеранско море, као и да рибе у својим цревима имају и веће и мање дијелове пластике.

Неки делови пластике могли су се видети и голим оком, због чега су истраживачи и посумњали да је загађење много веће.

Како је закључено, густина пластике у рибама и велики проценат захваћене рибе имају врло забрињавајуће последице на будућност целог воденог живота у Нилу.

Микропластика делује тако да привлачи отровне материје, што значи да постоји повећана опасност да загађивачи и пестициди који се вежу за микропластику, такође заврше у рибљем телу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана