Трговци игноришу раст залиха, цијене нафте лете увис

Танјуг
Трговци игноришу раст залиха, цијене нафте лете увис

ЛОНДОН- Цијене нафте биљеже четврти узастопни дан раста, јер су трговци одлучили да игноришу податке из нафтне индустрије који показују да су америчке залихе повећане више него што се очекивало, настављајући тако опоравак вођен надом да ће вакцина против Ковида-19 подстаћи тражњу за горивом.

Међународна референца на тржишту енергената, нафта Брент ојачала је данас пријеподне за 53 цента или 1,1 посто, на 48,39 долара за барел, након што је на претхоној трговинској сесији забиљежила раст цијене од скоро 4,0 одсто, извјештава Ројтерс.

Америчка "лак" нафта WTI порасла је за 38 центи или 0,8 процената, на 45,29 долара, послије јучерашњег скока од преко 4,0 одсто.

Поред оптимизма тржишних актера везаних за развој вакцине против короне и слабљење долара је дало подршку цијенама сирове нафте, јер пад америчке валуте чини нафту јефтинијом за купце.

Трговци су, како се чини, одлучили да скрајну јучерашње најнове податке Америчког нафтног института (АПИ) према којима су залихе "црног злата" у САД порасле за 3,8 милиона барела на око 490 милиона барела у седмици завршеној 20. новембра.

Званични подаци америчке владе о залихама биће објављени касније данас.

Аналитичари процјењују да ће чланице Организације земаља извозница нафте и савезници, укључујући Русију, наставити са смањењем производње у 2021, пошто предвиђају да вакцина неће бити спремна за масовну употребу у наредних неколико мјесеци, што значи да ће ограничења путовања, фактор од великог утицаја на тражњу, остати и даље на снази.

Технички комитет групе ОПЕК+ треба да одржи састанак 30. новембра.

Према посљедњим расположивим информацијама, произвођачи из састава ОПЕК+ требало би да наставе са ограничењем производње и идуће године, али уз благо повећање пумпања од јануара за око 2 ,0 милиона барела дневно, што је око 2,0 посто свјетске тражње прије пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана