Трамп продао права на закуп хотела близу Бијеле куће

ГС
Foto: гс

ЊУЈОРК - Компанија "Трамп организација" постигла је договор о продаји права на закуп хотела "Трамп интернешенел" у Вашингтону ДЦ инвестиционом фонду ЦГИ Мерчант Група за 375 милиона долара, извијестили су амерички медији.

Очекује се да ће инвестициона група из Мајамија уклонити Трампово име са китњасте зграде која се налази неколико минута хода од Бијеле куће и да ће се удружити са Хилтон Ворлдвајд Холдингом како би хотел брендирала као Валдорф Асторију.

Споразум подлеже одобрењу Управе за опште услуге (ГСА), која ће спровести 60-дневно преиспитивање уговора, пошто је власник те некретнине федерална влада која има право на давање те зграде у закуп на 100 година.

Вијест о продаји је први објелоданио Вол Стрит Журнал (WSЈ).

Компанија бившег америчког предсједника Доналда Трампа је ове јесени водила преговоре са ЦГИ Мерчант Групом о продаји закупа на хотел.

Прошлог мјесеца, Надзорни одбор Представничког дома објавио је документа која показују да је ова некретнина током Трамповог мандата на мјесту председника САД направила губитке од 70 милиона долара, док је Трамп јавно тврдио да хотел зарађује више десетина милиона долара, напомиње овај медиј.

 

"Трамп организација" је покушавала да прода право закупа од 2019, али је прошле године обуставила те активности пошто је пандемија готово затворила угоститељску индустрију.

Управа ГСА, која управља федералним некретнинама и земљиштем, дала је Трампу у закуп зграду Старе поште 2012. године, у којој је отворио хотел 2016, када је био републикански кандидат за предсједника.

Од тада, Надзорни одбор Представничког дома је истраживао сукоб интереса у ГСА због давања тог здања у закуп за хотел Трамп.

Када је преузео дужност, Трамп је дао оставку на све руководне функције у својим компанијама, али је своју имовину пренио у траст који су водили његови синови, што му је омогућило да и даље има финансијску корист од хотела у Вашингтону ДЦ и других његових предузећа.

Генерални инспектор ГСА је 2019. рекао да је Управа "игнорисала Устав" када је одлучила да остави на снази закуп над зградом тадашњем закупцу и након што је Трамп изабран за Бијелу кућу.

Према документима које је објавио Надзорни одбор, хотел је добио 3,7 милиона долара од страних влада у виду уплата и одлагања рата кредита, што Трамп није објелоданио, а што је покренуло питања о потенцијалном сукобу интереса током његовог предсједниковања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана