Торино: Нема клупа за ђаке, школска настава у цркви

Срна
Торино: Нема клупа за ђаке, школска настава у цркви

ТОРИНО - Ученици једног школског одељења у Торину, чекајући да додатни столови буду допремљени због друштвеног дистанцирања, наставу првог школског дана провели су у цркви.

"Није било другог избора. Нове клупе наручили смо почетком јула, а још нису допремљене. Ово је привремено решење, надамо се да неће трајати више од неколико дана", навели су из школе "Цонвито Умберто И" у Торину.

Њихов први школски дан почео је наставом италијанског и латинског језика, уследио је час историје, затим филозофије, па одмор у дворишту цркве, а након тога двочас из математике.

"Наша школа је секуларна и остаје секуларна чак и током наставе на оваквом мјесту", истакло је руководство школе.

Школска настава у цркви новост је и за вјернике, те је једна старија жена усред школског часа ушла у цркву, и помало збуњена, клечећи се помолила, пише италијански лист Република.

Ученици још једног одјељења исте школе такође су имали потешкоће да пронађу простор за наставу услед пандемије и мјера физичког дистанцирања, па ће, привремено, часове имати у школској кантини.

Истовремено, дјеца једне основне школе у Ђенови на почетку школске године користила су столице као столове за писање, а сједела на поду или клечала јер није допремљено довољно нових клупа како би сваки ученик сједио сам за столом.

Та ситуација узрујала је многе родитеље који су се окупили испред школе у знак протеста.

"Дјеца, њихове породице и наставници нису заслужили овакав третман", навео је предсједник региона Лигурија Ђовани Тоти на друштвеним мрежама и објавио фотографију једног школског одјељења у Ђенови на којој је приказана учионица без столова и деца која клече и пишу на столицама.

У већем дијелу Италије јуче је почела нова школска година, послије шестомјесечне паузе због пандемије вируса ковид-19, међутим у појединим регионима одложен је почетак школске наставе за 16, 22. и 24. септембар.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана