Током пандемије више се слуша музика

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОНДОН - Током пандемије корона вируса људи широм свијета проводе више времена слушајући музику, у просјеку око 18,4 сата недјељно и то најчешће своје омиљене извођаче, показује истраживање које је данас објавила Међународна федерација фонографске индустрије (ИФПИ).

ИФПИ је саопштила да се вријеме слушања 368 пјесама, које трају три минута, повећало са 18 сати у 2019. години, при чему се слушаоци углавном окрећу претплатничком аудио стримингу, стримовању видеа, радију и кратким видео записима са апликација, попут ТикТока-а, преноси Ројтерс.

Студија "Ангажовање музиком 2021", коју је ИФПИ описао као највећу студију те врсте, заснована је на ставовима 43.000 љубитеља музике у 21 земљи. Око 87 одсто испитаника је рекло да је музика подигла њихов дух током пандемије корона вируса, док је 68 одсто њих узраста од 16 до 19 година рекло да су их нова издања њихових омиљених певача умирила током трајања пандемије.

"Истраживање је открило да обожаваоци не само да проводе више времена у слушању музике, већ и да користе могућности да се укључе у нова, динамична и свеобухватна музичка искуства", рекла је у извештају извршна директорка ИФПИ-а Франсес Мур. Мур је додала да је музика љубитељима пружила удобност и исцјељење кроз ова изазовна времена.

Како је показало истраживање, обожаваоци су због аутономије и избора прибегли стримингу, при чему је време слушања музике путем претплатничког звука порасло за 51 одсто, док су 68 одсто испитаника рекли да су одређене песме тражили више од једном недељно. Студија је такође открила да су кратки видео снимци и стриминг уживо били популарни, те да је једна од три особе навела да је гледала музички пренос уживо у последњих годину дана. У истраживању се наводи да је слушано више од 300 различитих жанрова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана