Тијело преминуле часне сестре без знакова распадања четири године послије смрти

Танјуг
Тијело преминуле часне сестре без знакова распадања четири године послије смрти

КАНЗАС СИТИ- Неколико стотина људи у САД путовало је у манастир у малом граду у савезној држави Мисури како би видели тијело часне сестре које, наизглед, нема знакова разграђивања, четири године након њене смрти, пренио је "Гардијан".

Сестра Вилхелмина Ланкастер преминула је у 95. години, а била је оснивач Бенедиктинке Свете Марије у манастиру Гауер у Мисурију, на око сат времена удаљеног од Канзаса.

Њено је тијело екскумирано 18. маја, како би могло да се пребаци на коначно одредиште у манастирској капели, четири године након смрти, објавила је Католичка новинска агенција.

Међутим, када је сандук отворен, тијело Ланкастер је било нетакнуто, скоро без знакова распадања.

Њено тијело никада није балзамовано и сахрањено је у напуклом дрвеном ковчегу изложеном влази, пренели су медији.

-Људи који раде на гробљу рекли су нам да очекујемо да затекнемо само кости, али сестра Вилхелмина је сахрањена без балзамовања, у обичном дрвеном сандуку - рекла је једна од сестара за "Њузвик".

У католичанству, тијела која пркосе процесу разградње се називају "неукаљаним", што је знак светости, а касније и повод за канонизацију.

-Процес проглашења светицом није почео за Ланкастер - рекао је бискуп Џонстон из епархије Канзас сити - Сент Џозеф.

Досад је откривено да је више од 100 тијела било "неукаљано", али Ланкастер је вјероватно прва црна особа у САД код које је откривено да јој је тијело остало читаво.

-Сматрамо да је прва Афроамериканка која је пронађена тако - рекла је мајка Сесилија, старјешина манастира, која је прва отворила ковчег.

Неки експерти кажу да није толико необично да теијла људи буду добро очувана првих пар година након смрти, иако нису екскумирана.

-У суштини, када сахранимо тијело, очекујемо да је потребно, грубо речено, око пет година да остану само кости. То важи за тијело када није у ковчегу или је умотано и заштићено од околине. Што се тиче овог тијела, које је сахрањено у ковчегу, лично сматрам да није толико изненађење што су остаци тако добро очувани послије само четири године - рекао је директор форензичке антропологије на Универзитету Западна Каролина.

Ипак, вијести о ексхумацији прошириле су се друштвеним мрежама, због чега је стотине вјерника похрлило у Мисури да види тијело сестре Ланкастер.

Становница града Оверланд Парк, Лори Розеброу, рекла је за Ју-Ес-Еј тудеј да је гледање тијела била "невјероватно ријетка прилика да се види божја рука на дејлу".

-Не може много људи да каже да је додирнуло или да се молило изнад тијела свеца. Вјерујем да је неколико хиљада нас који смо дошли у Гауер ове недеље могло да каже да сада јесте прошло то искуство -навела је Розеброу у писму.

Тијело Ланкастер ће бити померено 29. маја и стављено у стаклени сандук у капели, гдје ће посјетиоци и даље моћи да је виде, наводи се на сајту манастира.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана