Талибански кројачи у Дохи

ГС
Foto: РТС

Престоница свjетског фудбала, Доха, једино је мјесто у којем талибани имају званичну канцеларију, замишљену као дипломатски канал за преговоре са Западом, a oсим канцеларије, талибани у катарској престоници имају и кројачке радње – по једну за мушкарце и жене.

Замандаљена решеткама, које кречи мушкарац одјевен по кабулској моди, скривена је талибанска кројачка радња у којој се, донедавно, могло купити још штошта.

Одмах поред, налази се кројач за жене, или кројачица. Кроз прашином замрљане прозоре се не види. Унутра се, пак, не може јер је на врата окачена порука на којој пише да, суштински, мушкарци без преке потребе не треба да улазе.

Радње су отворене  прије четрдесетак година, у вријеме када су талибани слављени као побједници рата против совјетске окупације, али су се ствари септембра 2001. године драматично промијениле, па су дојучерашњи јунаци постали отпадници. Име радње у четврти Мунтазах је, међутим, опстало.

Талибански кројач налази се петнаестак километара од стварне канцеларије талибана, отворене још 2013. године, како би се успоставио било какав контакт те организације са Западом. Пет година касније, администрација тадашњег америчког предсједника Доналда Трампа у Дохи је покренула прве директне преговоре са талибанима.

Недуго пошто је, крајем јула, пројектилом испаљеним из беспилотне летјелице убијен лидер Ал каиде Ајман ал Завахири, у Дохи су се састали замјеник шефа Централне обавјештајне службе Дејвид Коен и шеф талибанских обавјештајаца Абдул Хак Васик.

До овог сусрета дошло је јер су Американци оптужили талибане за "флагрантно кршење" споразума постигнутог у Дохи 2021. године, којим су се владари Авганистана обавезали да неће пружати гостопримство терористима уколико се снаге САД повуку из те државе.

Уз свеопшти хаос, Американци су августа те године напустили Авганистан, сматрајући да ће локалне снаге успјети да одрже ред бар неко вријеме, али су ствари кренуле наопако, па су талибанске патроле стигле до кабулског аеродрома усред повлачења америчких снага.

Изостанак директног сукоба талибана и Американаца око аеродрома приписује се дипломатској вештини катарских власти, које су у Дохи организовале серију преговора, који су водили крају двадесетогодишњих сукоба у Авганистану.

Послије састанака са Американцима, Катарци су за преговарачки сто довели и представнике некадашњих власти у Кабулу, што је Дохи донијело оргоман дипломатски престиж и једну од кључних улога у међународним односима.

Талибанска канцеларија у Дохи тврди да је у контакту са 16 свјетских држава, али претјераних успјеха у настојањима да постане центар логирања за интересе Исламског емирата Авганистана.

Избор Дохе као центра дипломатских контаката био је заједнички избор Катара и САД пошто су талибани преостала два кандидата, Ријад и Анкару, сматрали превише блиским тадашњим властима у Кабулу.

Историја односа Катара и талибана прилично је сложена јер Доха од 1988. до 2001. није признавала њихову власт у Авганистану, али је одржавала неку врсту веза, па је десетак година касније у катарској престоници живјело најмање двадесет високих званичника талибана.

Неутрални однос Катара према "идеолошки блиским" представницима талибана, донио је Дохи талас похвала са Запада, од хвалоспјева некадањег њемачког министра спољних послова Хаика Маса због спречавања слома на аеродрому у Кабулу, до захвалница америчког предсједника Џозефа Бајдена због помоћи током евакуације 55.000 људи из Авганистана.

Дипломатски успјеси Катара нису прошли без посљедица, па су Египат, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Саудијска Арабија озбиљно заоштрили односе са Дохом, тврдећи да катарске власти помажу терористе и штите одбјегле дисиденте, преноси РТС.

Власник кројачке радње у Дохи, Салим Кан, не припада ни једној од тих група, јер име "Талибанске радње" користи како би привукао радознале посјетиоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана