Тајванско чудо - 200 дана без иједног зараженог

Срна
Foto: Танјуг

ТАЈПЕЈ- Тајван већ 200 дана нема забиљежен случај заразе вирусом корона - посљедњи датира од 12. априла.

Док свијет биљежи рекордне бројеве заразе вирусом, Тајван је након једног од најефикаснијих одговора на пандемију постао безбједна земља.

Истовремено, наводе агенције, америчка савезна држава Флорида, која има сличан број становника као и Тајван, само у једном дану има више од 4.000 заражених.

Тајван од почетка пандемије није доносио мјере о унутрашњем затварању, нити је наметао строге мјере и ограничења слобода људи.

Умјесто тога, власти су се концентрисале на брзину реакције, па су тако од избијања првих случајева заразе у кинеском Вухану пратиле путнике на летовима и биљежиле све контакте.

Први случај заразе на Тајвану забиљежен је 21. јануара и одмах је уведена забрана путовања за све који долазе из Вухана. Путници који су долазили из Кине, Хонг Конга и Макаа морали су да буду евидентирани.

Развојем пандемије, Тајван је забранио свим страним држављанима улазак у земљу, изузев амбасадора, Тајванаца и свих који су имали посебне визе са којима им је одобрен улазак у земљу.

Тајван има предност у односу на западне земље - географски положај увелико је допринио лакшој изолацији, с обзиром на то да је ријеч о острву.

Такође, већ су имали искуства са епидемијама, посебном оном из 2003. године, када се проширио сарс.

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву изјавио је да су "умножили све своје капацитете још и прије пандемије".

"Када смо чули да постоје неки тајни случајеви упале плућа у Кини, гдје су пацијенти послати у самоизолацију, знали смо да ће овај вирус бити нешто слично ономе из 2003. године", наводи Ву.

Власти су тако активирале Централни епидемиолошки командни центар, који је покренут за вријеме пандемије сарса, да би координисале рад између министарстава.

Влада је одмах набавила велике количине заштитних маски и опреме, те покренула њихову производњу како не би зависили од увоза.

Тајван је уложио новац у тестирања и праћење контаката.

Како извјештава и Си-Ен-Ен, бивши тајвански потпредсједник, епидемиолог Чен Чјен-Џен јасно је тада поручио да унутрашње затварање није идеална опција.

Он је истакао да масовна тестирања која спроводи сусједна Кина, а у којима се тестирају милиони људи, од којих је свега неколико заражених, једноставно нису потребна.

"Пажљиво праћење контаката и строги карантини за блиске контакте заражених најбољи су начин за сузбијање пандемије", рекао је Чјен-Џен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана