Међународни дан спавања: Гости овог кафића могу одспавати и одморити у чаршафима

ГС
Међународни дан спавања: Гости овог кафића могу одспавати и одморити у чаршафима

КРАКОВ - Данас се обиљежава Међународни дан спавања.

Обиљежавање је почело 2008. године с циљем подизања свијести о томе да сан савременог човјека често нарушавају навике савременог живота, јавља Алџазира. Свјетско друштво за спавање идејни је зачетник обиљежавања овог дана. Проблеми спавања дио су глобалне епидемије која утиче на нарушено здравље и квалитет живота до 45 одсто свјетске популације.

Свјетски дан спавања обиљежава се данас и у пољском граду Вроцлав. Посјетиоци кафића “Da Vinci Powe Nap” имају прилику да поред кофеинског ужитка пробају и спавање у чаршафима на тавану.

Циљ је да се људи опусте и одспавају у овом кафићу, па су им припремили и посебну музику и мирис у овим собама. Први кафић ове врсте направила је дизајнерица и научница Магдалена Фелцек 2018. године. Име је добио по свјетски познатом умјетнику Леонарду Да Винчију, који је био познат по томе што је спавао неколико сати ноћу и практиковао 20 минута дријемања свака четири сата током дана.

Свјетски дан спавања служи као подсјетник на важност здравих навика спавања и има за циљ подизање свијести о негативним утицајима поремећаја спавања на медицинске, образовне и друштвене аспекте живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана