Све више дојава о бомбама стиже са ProtonMail сервиса: Злоупотреба права на приватност

ГС
Све више дојава о бомбама стиже са ProtonMail сервиса: Злоупотреба права на приватност

БЕОГРАД - Лажне дојаве о бомбама у авионима „Ер Србије“, тржним центрима, школама и београдском зоо-врту све чешће узнемирују српску јавност. Заједничко свим пријетњама је да су послате путем сервиса ProtonMail.

ИТ стручњак Срђан Спасојевић за Радио Београд објашњава да је ProtonMail кориснички сервис као и сваки други, али да га издваја чињеница да су поруке шифроване и да нико не може да им приђе, осим онога ко их шаље и примаоца.

Готово је немогуће утврдити одакле долазе пријетње мејловима послатим преко сервиса ProtonMail. Ова компанија је базирана у Швајцарској и одговара њеним законима који су веома строги када је ријеч о заштити података.

-Тренутно у свету постоји велика борба за очување приватности корисника, а ProtonMail је сервис који је желео да стане на пут цурењу информација и њиховој злоупотреби. То је и разлог што су се бројне приватне и државне фирме широм света, али и важне институције, одлучиле да своју пословну комуникацију обављају преко тог сервиса. Истовремено, дугачак је списак злоупотреба по којима је ProtonMail постао препознатљив, а пре свега по слању дојава о лажним бомбама широм света. У већини случајева је било веома тешко принудити их да предају податке државама које су биле мете - појашњава Спасојевић, преноси РТС.

Истиче да ProtonMail није прекршио ниједан закон, већ је кривично дјело починио неко од корисника.

-Ми смо последњих дана имали доста проблема јер се свака дојава озбиљно проверава. Морали смо да враћамо авионе са лета, да ангажујемо противтерористичке јединице у случајевима када су стигли мејлови на адресе тржних центара, школа, па и зоо-врта, а све то кошта. Да не говорим о паници која се изазива код људи. Увек постоји могућност злоупотребе приватности коју толико желимо, али је тешко остварујемо и увек је танка линија између добра и зла -  каже Спасојевић.

На питање шта је основа превентиве од сајбер напада и како се заштитити, Спасојевић објашњава да државе и компаније морају константно да улажу новац у опрему и људе који ће се борити против високотехнолошког криминала.

Констатује да је за њима у цијелом свијету велика потражња, а што се Србије тиче, тврди да смо годинама препознатљиви по изузетним стручњацима и њиховом знању и квалификацијама у области безбједности.

Истовремено, Спасојевић упозорава да сваки грађанин мора да схвати колико је важно да чува своје податке и да не живи у убјеђењу да „нема шта да крије“.

Полиција

Из МУП-а Србије навели су раније да су са сервиса ProtonMail у претходном периоду у неколико наврата слате лажне дојаве о бомбама у тржним центрима, авионима „Ер Србије“, Аеродрому „Никола Тесла“..., а према оперативним сазнањима упућене су са територија једне европске земље и Украјине.  Српска полиција у сарадњи са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал ради на прикупљању информација у вези са овим кривичним дјелом и очекује помоћ од међународне оперативне полицијске сарадње ради добијања података о налогодавцу, организаторима и извршиоцу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана