Сваровски у борби са нацистичком прошлошћу

Глас Српске
Сваровски у борби са нацистичком прошлошћу

Беч - Аустријски концерн “Сваровски” се бори са савладавањем своје нацистичке прошлости, а резултати анализе прошлости су у два наврата нестали.

Непосредно пред аншлус Аустрије Трећем рајху, 21. фебруара 1938. године марширало је 500 људи кроз Ватенс, гдје се налази сједиште концерна. Већина учесника су, према подацима жандармерије, били запослени у овој компанији, а међу њима и два члана породице Сваровски Вилхелм и Фридрих.

Марш бакљама завршен је са “Зиг хајл”, “Хајл Хитлер”, произилази из рада историчара Дитера Штифела. Овај чланак је краћа верзија двије књиге, које је Штифел писао о породици Сваровски и које су се бавиле улогом компаније и власника током нацизма.

- Желимо проактивно да се опходимо нашом историјом - рекао је Маркус Лангес-Сваровски, један од најутицајнијих чланова породице.

Водеће личности породице Сваровски су имали тијесне везе са нацистичким режимом, што чини тешким компанији да се суочи са својом прошлошћу, јер се плаши посљедица.

Камен темељац за данашње предузеће постављено је у Гобленцу, крајем 19. вијека, у мјесту које је било свјетски познато по производњи перли од стакла.

Данијел Сваровски је 1891. развио једну машину за брушење стакла, која је омогућило индустријски производњу накита од стакла.

Један јеврејски трговац из Париза, Арман Косман, који је све финансирао, Данијел Сваровски и још један трећи власник основали су предузеће које је данас познато широм свијета. Убрзо се селе у Ватенс, гдје је компанија почела да производи повољно накит за шире масе.

Будућност компаније, поред оснивача, обиљежили су његови синови Вилхелм, Фридрих и Алфред, који су били први код марша бакљи.

На тамну прошлост Сваровски породице указао је историчар Хорст Шрајбер још средином деведесетих година прошлог вијека, чланком о економској и социјалној историји покрајине Тирол. У њој је навео да је породица Сваровски већ прије аншлуса, док је НСДАП у Аустрији још била забрањена, имала своје заслуге за нацизам. Као доказ навео је да податак да су најважнији чланови породице Сваровски након аншлуса добили чланске картице из блока “илегалних”, које су добијали само они који су се залагали за странку док је била забрањена.

Поједини чланови породице страхују да би објављивање података о нацистичкој прошлости компаније могло нанијети штету, посебно у САД, једном од главних тржишта.

Два пута писана биографија

Због свих оптужби породица Сваровски је дала у налог анализу прошлости историчару Дитеру Штифелу. Он је најприје написао биографију оснивача компаније Данијела Сваровског, у којој је третирао и вријеме нацизма, али то дјело наишло је на отпор код налогодаваца.

Са Штифелом је договорено да напише другу књигу, која се бавила само нацистичким временом и отпором породице Сваровски. Та књига је одштампана, али је свих 500 првих примјерака нестало у архиви Ватенса, послије новог отпора појединих власника компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана