Сумња се да су пас и мачка изазвали два пожара у Јапану прошле године

Танјуг
Foto: Илустрација

НАГОЈА- Јапанска ватрогасна служба и велики произвођач гасних уређаја сумњају да су два пожара која су се догодила у земљи 2022. године изазвали пси и мачке који су случајно упалили плинске пећи у кухињи, преноси агенција Кјодо.

Према компанији за производњу гасних уређаја Палома Цо., са сједиштем у Нагоји, пожаре су изазвали пећи на дугме, које се за разлику од оних са ротационим прекидачима могу укључити ако се кућни љубимци наслоне на њих.

Како подсјећа јапанска агенција, 27. јула избио је пожар који је уништио стан у Кобеу, на западу Јапана, док су станари, амерички пар, били одсутни. 

Вјерује се да је пожар, у којем су погинуле два кућна љубимца, изазвала једна од животиња када јој је предња шапа дотакла дугме на пећи, саопштиле су припадници локалне ватрогасне службе.

Два дана касније у граду Тојота, у префектури Аичи у централном Јапану, пожар је оштетио зидове и плафон канцеларије компаније за кућне љубимце. 

Ватрогасци су открили да је дугме на штедњаку било укључено и да је оближња посуда за храну за псе тешко изгорјела. Власница предузећа рекла је да је пожар избио док је била ван канцеларије пола сата и да је њених седам великих паса имало приступ кухињи. 

Поред ова два инцидента, сумња се да су кућни љубимци умијешани у 18 пожара широм земље од 2014. године, према подацима Националног института за технологију и процену. 

Прије 2014. године било је мало таквих пожара и вјерује се да је њихов пораст посљедњих година повезан са све већим бројем кућних љубимаца који се држе у затвореном простору и широком употребом пећи на дугме које омогућавају лакше подешавање пламена.

Званичник тог института је рекао да корисници таквих штедњака треба да затварају главне вентиле када апарати нису у употреби или да користе функције закључавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана