Судански генерал: Премијер је у кућном притвору, не затвору

ГС
Foto: Скриншот

КАРТУМ - Највиши судански генерал Абдел Фатах-Бурхан је изјавио данас да је свргнути премијер Абдала Хамдок притворен у властитој кући, а не у затвору ради сопствене безбједности.

Агенција АП подсјећа да је војска јуче пучем преузела власт у Судану.

Бурхан је рекао и да је Хамдок доброг здравља.

Ал-Бурхан је стао у одбрану војног преузимања власти, наводећи да је збацио владу премијера Абдале Хамдока како би избјегао грађански рат.

На својој првој конференцији за новинаре откако је јуче најавио преузимање власти, Бурхан је оптужио политичаре за хушкање на оружане снаге.

Канцеларија суданског премијера позвала је данас на ослабађање премијера Абдале Хамдока и других који су заједно са њим у притвору, наводећи да Хамдок остаје "извршна власт коју признају судански народ и свијет".

У саопштењу канцеларије, објављеном на Фејсбуку, наводи се да нема друге алтернативе осим протеста, штрајкова и грађанске непослушности.

Војници су у понедјељак ухапсили премијера и друге чланове његовог кабинета, неколико сати прије него што се Бурхан појавио на ТВ-у да објави распуштање Сувереног савјета, тијела успостављеног да дијели власт између војске и цивила.

Војно преузимање власти зауставило је транзицију Судана ка демократији, двије године након што је народни устанак срушио дугогодишњег аутократу Омара ал-Башира.

Званичник суданског министарства здравља је рекао да је седам особа убијено у јучерашњим сукобима између демонстраната и снага безбједности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана