Студенти са Флориде хтјели да се промијени назив „црни петак“

Tанјуг
Foto: гс

МАЈАМИ - Студенти Универзитета Флорида, који су тражили да би „црни петак“ требало да промијени име, јер наводно има расне конотације и да, чак, „звучи увредљиво“, ипак су промијенили мишљење након што им је речено да тај израз нема везе са расом.

Студенте из студентског дома Гејнсвил упитала је колегиница да ли подржавају промјену имена „црни петак“, који се традиционално сматра даном распродаја.

Офелија Џејкобсон је питала колеге студенте да ли ће кренути у куповину на „црни петак“, а већина је рекла да неће, јер сматрају да је тај дан дубоко повезан са капитализмом и потрошњом.

Џејкобсонова је жељела да истражи да ли су студенти спремни на промјену имена „црни петак“, као и да види колико далеко су спремни да иду у такозваној „култури отказивања“ (цанцел цултуре), односно бојкоту.

Истраживање је формирано као одговор на чланак „Чикаго трибјуна“ који је запитао да ли би „црни петак требало промјенити тако да не дискриминише и не профилише црне људе“.

Иначе, сматра се да је „црни петак“ тако назван због тога што су амерички трговци после Дана захвалности почели да остварују профит, односно да од тог дана улазе „у црно“, и излазе из периода губитака, када су били „у црвеном“, пошто су своје минусе биљежили црвеном оловком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана