Стравичне сцене из Кине: Излази из града заковани, храну доносе роботи

Срна
Стравичне сцене из Кине: Излази из града заковани, храну доносе роботи

ВУХАН - Пусте улице и градски превоз, празни рафови у продавницама, блокаде на путевима и роботи који доносе храну Кинезима за које се сумња да су заражени смртоносним коронавирусом, слика су свеопште панике која је завладала кинеским провинцијама откако је болест почела да коси људске животе.

Према посљедњим подацима, од ове пошасти преминуло је 213 особа, а процјењује се да је више од 9.800 заражених. Нерадни дани због празника и школски распуст продужују се како би се сузбило ширење опасног вируса, а низ мјера које власти доносе довеле су до панике међу грађанима.

Колико су људи престрављени коронавирусом најбоље показују кадрови са улица и у градском превозу, а који се у потпуности косе са сликом о кинеским градовима. Улице су апокалиптично пусте, возила готово да нема, а у метроу се може видјети тек понеки човјек са маском...

Помало сабласни и надасве тужни видео-снимак забиљежен из једне вишеспратнице у Вухану, епицентру заразе, у коме је грађанима забрањено да излазе без пријеке потребе, изазвао је бројне коментаре.

Са својих прозора грађани узвикују “Јиауои”, што би у преводу значило “издржи”, обраћајући се једни другима, свом граду...

Случај једног Кинеза, који је одбио да се тестира на заразу, подигао је узбуну у Вухану. Комшије разјарене његовом одлуком дошле су му испред врата стана са фоснама, даскама, чекићем и ексерима и блокирали му излаз. Одлука надлежних да грађани не напуштају градове због ширења заразе схваћена је преозбиљно, па су на саобраћајницама које воде ван града направљене блокаде од бетонских блокова, жица и ограда. На једној фотографији види се тунел затрпан земљом да би се спријечио улаз и излаз из града.

Из Вухана се паника раширила на друге градове, па су тако рафови у шангајској самопослузи у потпуности празни, док се људи са маскама пробијају кроз редове да зграбе и посљедњу расположиву намирницу.

Карантин у граду Хангжоу, гдје је смјештено више од 200 путника који су путовали истим авионом са грађанима Вуана, од петка су почели са коришћењем робота који доноси храну у собе пацијената. Карантин у ком се налазе распрострањен је на 16 спратова, а на друштвеним мрежама се појавио снимак робота који обилази путнике који се налазе у изолацији.

Европа

У Италији су потврђени први случајеви обољелих од новог коронавируса, због чега ће Рим прогласити ванредну ситуацију у земљи у трајању од шест мјесеци.

Италијански премијер Ђузепе Конте саопштио је да је двоје кинеских туриста који се налазе у посјети Италији заражено вирусом. Два пацијента из исте породице у Енглеској били су позитивни на тесту коронавируса, што су први овакви случајеви у Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана