Степски вивак први пут откривен у Србији

Танјуг
Степски вивак први пут откривен у Србији

НОВИ САД - Изузетно ријетка врста птица, степски вивак, откриивена је у Србији, недалеко од Ниша, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, истичући да је реч о јединственом орнитолошком открићу.

Примјерак ове птице латинског имена Vanellus gregarius јуче је примијетио млади орнитолог из тог Друштва Слободан Марковић на влажним ливадама код нишког села Бубањ.

У саопштењу се наводи да је степски вивак у ове крајеве залутао током прољећне сеобе.

Степски вивак је критично угрожена врста која деценијама страда због изловљавања на сеоби и зимовању.

Цјелокупна свјетска популација ове птице броји мање од 11.200 одраслих јединки.

Степски вивци гнијезде се на непрегледним травним стаништима у Русији и Казахстану, а селе се преко средње Азије до зимовалишта у Израелу, Сирији, Еритреји, Судану и сјеверозападној Индији.

Изузетно ријетко се срећу у Европи, и то углавом у јатима са другим врстама птица.

У посљедње двије године орнитолози су пронашли још четири врсте птица које су први пут забиљежене у Србији.

Тако је на језеру Русанда код Зрењанина у септембру 2019. откривена тробојна лисконога (Steganopus tricolor), птица поријеклом из Северне Америке.

У јануару 2020. на Дунаву недалеко од Новог Сада посматран је жутокљуни морски гњурац (Gavia adamsii) који је вjероватно долетиo из далеких тундри сjеверне Азије или Сjеверне Америке.

На језеру код села Карајукића бунари на Пештеру у јуну 2020. боравио је азијски златни вивак (Pluvialis fulva) поријеклом из тундри источне Азије или Аљаске.

Почетком октобра 2020. у Националном парку „Тара" откривена је сибирска плаворепка (Tarsiger cuanuru), мала птица пјевачица која се гнијезди на сјеверу Европе и Азије, наводи се у саопштењу Друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана