„Стандард“: Аустрија пропустила прилику да се на 80. годишњицу масакра у Крагујевцу ангажује по питању сјећања на жртве

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕЧ- Осамдесета годишњица масакра у Крагујевцу била је добра прилика за Аустрију да се ангажује по питању сјећања на жртве, али је то пропуштено, оцјењује бечки дневник „Стандард“.

Лист подсјећа да су 21.октобра 1941.године војници Вермахта у Краљеву и Крагујевцу убили 4.000 људи, међу њима и 300 ђака и 18 наставника. „Стандард“ указује да је мање позната чињеница да су значајно у крвавом пиру учествовали аустријски војници Вермахта.

У Нојзидел ам Зе (Нежидер) основана и у Краљеву стационирана 717.пјешадијска дивизија била је под командом генерала Франца Бема.

Од 16.септембра до 2.децембра 1941,године је Беме, рођен у аустријском Целтвегу, био командујући генерал у Србији.

„Док је на овогодишњој комеморацији у Србији, по први пут учествовала потпредседница немачког Бундестага Клаудија Рот, политички личности из Аустрије нису биле присутне“, констатује лист.

Признање званичне Аустрије суодговорности за злочине нацистичког режима је одавно потиснуо аустријски мит жртве, додаје дневник, указујући да је то добро и исправно.

 „Међутим, у званичној култури сећања Аустрије, Балкан и бројни тамо почињени ратни злочини готово нису тема. 80-та годишњица масакра у Крагујевцу била је прилика да се Аустрија ангажује по том питању. То је пропуст који би требало надокнадити током идуће државне посете“, подвлачи „Стандард“.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана