Шта значи "добра плата" у Њемачкој?

Г.С.
Шта значи "добра плата" у Њемачкој?

Поглед на просјечне плате у Њемачкој помаже нам да схватимо шта заправо значи имати добру плату у овој земљи.

Међутим, требали бисте имати на уму и друге факторе.

Јесте ли се икада запитали је ли ваша плата добра или је вријеме за преговоре око плате? Као водич за ово питање можете користити просјечну плату у Њемачкој.

Према статистици, просјечна месјечна плата у пуном радном времену износи око 3.975 евра бруто мјесечно. Дакле, ако зарађујете више од 47.700 евра годишње, статистички сте изнад просјека по заради у Њемачкој.

 Зарађујете 77.000 евра годишње?

Студија Универзитета Пурдју показује како се већина људи дефиниша као посебно задовољна својом платом када зарађују око 77.000 евра годишње, наводе њемачки медији, а преноси Феникс магазин.

Још једно истраживање које би могло да пружи мјерило за добру плату је оно Данијела Канемана, добитника Нобелове награде за економију. Сматра како су најсрећнији људи који зарађују око 65.000 евра годишње.

Међутим, такође је важно запамтити како се плате увелико разликују од индустрије до индустрије.

Шта је заправо "добра плата"?

Чак и ако вам је плата испод просјека, то може бити "добро", будући да треба узети у обзир и ове субјективне факторе:

Хоће ли вам плата бити довољна зависи и од ваших властитих потреба. Можда вам се свиђа врло једноставно и минималистички да живите, тако да вам је плата више него довољна. Вјерни моту "мање је више", нижа плата вас ипак може усрећити и самим тиме бити "добра".

Ваш властити стил живота такође даје информацију о томе је ли ваша плата добра. На примјер, ако волите неколико пута мјесечно да идете у ресторан и увијек носите модерну одјећу, требаће вам више новца него да кувате сами и купујете половну одећу.

Поређење с пријатељима и колегама

За многе је поређење с платама пријатеља или колега пресудна у одређивању сматрају ли своју плату праведном или не.

Такође је важно узети у обзир трошкове живота. Цијена станарине није иста у сваком мјесту, као што се трошкови хране, струје и воде често јако разликују од региона до региона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана