Шта би могло да изазове Трећи свјетски рат?

Агенције
Шта би могло да изазове Трећи свјетски рат?

​”Велики мир” успостављен је у свијету послије пораза нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату, али неколико стручњака вјерује да пријетња глобалним ратом није нестала, напротив, ближа је него икад.

И то не би била масовна војна интервенција или нуклеарне експлозије, јавља Спутњик.

Трећи свјетски рат могли би да проузрокују хакери, а њихови сајбер-напади могу да нанесу штету упоредиву са нуклеарним оружјем, каже професор информатике Џереми Штрауб са Универзитета Сјеверна Дакота.

„За разлику од експлозије нуклеарне бомбе које би одмах убиле готово све људе на удаљености од 800 метара, смртност изазвана сајбер-нападом била би спорија. Људи би могли умријети због недостатак хране, енергије или гаса или у посљедицама саобраћајних несрећа. То би могло утицати на шире подручје и изазвало би бројне жртве”, објаснио је стручњак у свом чланку за портал „Конверзејшен”.

Суђења због сајбер-напада већ су организована широм свијета.

Прије три године група хакера упала је у систем контроле уређаја за пречишћавање воде и успјела да промијени ниво хемијских супстанци.

„Да су те промјене остале незапажене, злочин би довео до тровања, неупотребљивих залиха воде и несташице”, објаснио је.

У августу 2017. године, хакери су напали постројење за прераду нафте у Саудијској Арабији.

Као да то није довољно, Штрауб наглашава да су хакери већ успјели да инсталирају злоћудни „софтвер” у системима за енергију и воду у САД, гдје тренутно „спава”, чекајући да буде активиран.

Према Штраубу, ниједна земља свијета неће користити своје нуклеарно оружје против друге која га такође посједује због пријетње да ће бити нападнута.

Истовремено, лако је сакрити извор дигиталног упада, што се не може ријећи о лансирању ракете, каже стручњак.

„Мој циљ није да умањим разарајуће ефекте нуклеарног напада. Умјесто тога, мој циљ је да покажем да постоје неки нуклеарни системи за контролу на међународном нивоу, док за сајбер-нападе не постоје”, наглашава он.

Резултати анализе, коју је цитирао професор, открили су да само петина свих компанија које користе рачунаре за контролу индустријских машина у САД надгледају своју опрему како би открили потенцијалне нападе. Поред тога, у 40 одсто напада које су те компаније успјеле да идентификују хакери су имали приступ њиховим системима дуже од годину дана.

Према Штраубовом мишљењу, најмање четвртина свих послова у области кибернетичке сигурности у САД је тренутно упражњена. Мањак квалификованих стручњака не омогућава рјешавање постојећих претњи, закључује он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана