Србин оборио Гинисов рекорд

ГС
Foto: Инстаграм

Урош Ашковић из Обреновца за 70 склекова оборио је претходно постављен рекорд Канађанина, а сада је за телевизију Прва открио како је изгледало његово искуство у обарању Гинисовог рекорда.

"Тренирам већ 13 година и оно што ја радим су вежбе са сопственим телом: склекови, згибови, трбушњаци и разне варијације ових вежби. Ништа ми није претерано представљало проблем, осим адаптација на ранац који сам имао. Дакле, нисам радио класичне склекове, већ склекове са плус 18 килограма који су били упаковани у ранцу. Имао сам задатак да ми се тело привикне на то додатно оптерећење. Било је само питање времена када ћу оборити већ постављени рекорд", објашњава новопечени Гинисов рекордер.

Иако у првих мах многи мисле да је акценат само на правилним склековима, Ашковић објашњава да постоје многа правила како би Гинисов рекорд уопште био признат.

"Они су веома стриктни, послали су ми три стране ПДФ-а, правила за склек која морам да испоштујем, али и правила снимања, све око мене је морало да буде постављено перфектно, како би рекорд сутрадан могао да буде признат", рекао је Ашковић.

Гинисов рекордер је у програму уживо објаснио како се правилно раде склекови под теретом од 18 килограма.

"Није нарочито комфорно, наравно. Кад се подижем из склека, руке морају да буду испружене скроз, а кад се спуштам, подлактице и надлактице морају да буду под углом од 90 степени. Таквих 1.015 сам одрадио за 60 минута, а оборио сам претходни рекорд Канађанина, који је одрадио 949 склекова", истакао је Обреновчанин.

Како је његовим претходницима било важно само да се домогну рекорда, па макар за један бод разлике, Ашковић каже да тако није било у његовом случају.

"Нисам ишао на то да оборим Гинисов рекорд за "један преко", већ ми је цифра од 1.000 била посебно примамљива. Пријавио сам 1.000 скекова, међутим, остало је мало времена преко, па сам урадио још колико само могао да истекне тих 60 минута", рекао је он, па додао да ли би опет обарао рекорд када би га неко надмашио.

"Што да не, то је отворена прича. Свако може да оде на Гинисов сајт и да аплицира. Тренутно су ми фокус згибови, али сутра, ако неко обори мој рекорд, пожелећу да поново наступим. Занимљиво је све то".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана