Србија, Храм и бадњак у Божићном специјалу Националне географије

ГС
Foto: Танјуг

Европа одозго: Божићни специјал - Србију ће још једном учинити дијелом свијета, а наши обичаји и љепоте наше земље, захваљујући емисији канала Национална географија поново ће обићи цијелу планету.

Осим прелијепе енглеске ривијере, изузетног логистичког подухвата разношења поште Деда Мраза, чудесне параде чудовишта, ватромета у Алпима и праћења крда ирваса у Финској, гледаоци ће осим храма Светог Саве, видјети и паљење бадњака.

„Продукцији серијала је било веома занимљиво пре свега то што се Божић у Србији обележава седмог јануара, касније у односу на већину земаља. Претпостављам да је то било доста егзотично продуцентима када су дошли у нашу земљу и када су видели паљење бадњака испред Храма Светог Саве, као и сам храм који је један од највећих православних светиња на Балкану као и у свету", рекао је у Јутарњем програму Никола Дражовић из Националне географије за Србију.

Додаје да је све то био повод поновног „надлијетања над Србијом", и снимања дроном.

Дрон-оператер Драган Глишовић каже да му је била част што је дроном успио да направи кадрове самог Храма одозго али и изнутра, што је посебно искуство.

„Ми смо два дана снимали причу о Храму. Први дан смо снимали само Храм, а другог дана смо снимали паљење бадњака где се окупило доста људи и било је врло интересантно све то ухватити", прича Глишовић.

Каже да су се током снимања потрудили да све сегменте и детаље што боље обухвате и представе. Најризичнији дио је, према његовим ријечима, било снимање дроном око лустера у централном дијелу Храма, који је тежак око седам тона.

Радило се са више дронова међу којима је онај филмски тежине око шест килограма. „Ту нема страха већ опрезности и одговорности према послу и локацији на којој се налазимо, али смо на крају све успели", истиче Глишовић.

Снимљено је много материјала од чега дио није искоришћен.

„Неких шест, седам минута ће бити приказано у Божићном специјалу, ту је и разговор са протођаконом Храма Светог Саве Младеном Ковачевићем који је са своје стране дочарао важност Божића", објаснио је Дражовић.

Током Бадњег дана, било је потешкоћа због јаког ветра и кише. „Мислили смо да ће снимање да пропадне, међутим, пред само паљење бадњака - све је стало. Стала је киша, стао је ветар и имали смо среће", додаје Глишовић.

Дражевић подсјећа да је у септембру на Националној географији приказан Голубац, и да су из централе и овог пута задовољни материјалом из Србије.

У Божићном специјалу ће бити представљене скоро све европске земље сатемом обиљежавања Божића на различите начине, преноси РТС.

Специјал ће бити приказан у више од 120 земаља истовремено. Емитује се 11. децембра од 21 сат на каналу Националне географије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана