Шпански сир олавидиа проглашен за најбољи на свијету

танјуг
Foto: илустрација

МАДРИД - Меки шпански козји сир, по имену олавидиа, заузео је прво мјесто на овогодишњем такмичењу за најбољи сир на свијету и одушевио судије World's Best Cheese надметања.

Побједнички сир садржи племениту плесан пеницилиум кандидум и има карактеристичан слој пепела од коштица маслине који пролази кроз његову средину

На другом месту је меки сир куће Фромагерие Бертхаут из Француске, на трећем мјесту је гауда одлежана у пећини из Холандије, а прошлогодишњи најбољи сир био је рогуе ривер блуе, органски плави сир из Орегона у САД.

"Пожелео сам да идем у кревет с њим", рекао је британски судија Џејсон Хајндс, један од 250 судија на великом такмичењу.

"Овај сир ме је очарао и украо ми срце. Није сличан ничему што сам раније видео. Његов изглед је тако оригиналан, сир је мастан и заводљив", додао је судија.

Сир који је освојио међународни жири дјело је једног малог шпанског произвођача сира у породичном власништву, по имену Кјуесос y Бесос, што у преводу значи сиреви и пољупци.

Ова компанија почела је са радом пре само пет година у јужној Шпанији.

"Све што радимо инспирисано је љубављу према нашој породици, укључујући и назив наше фирме, тако да је ово један веома посебан тренутак за нас", рекла је главни произвођач сира Силвиа Пелез на церемонији додејле награда одржаној у Шпанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана