Славни мрмот који прогнозира вријеме изашао из јазбине и угледао своју сјену: Шта то значи?

GS
Славни мрмот који прогнозира вријеме изашао из јазбине и угледао своју сјену: Шта то значи?

Легендарни прогностичар времена, мрмот Пунксутавни Фил, изронио је јутрос из своје јазбине и угледао своју сјену, што значи да ће бити још шест седмица зиме.

Крзнени метеоролог је дао своје велико предвиђање на популарној прослави Дана мрмота у Пенсилванији.

Предање каже да ако глодар види своју сјенку на 2. фебруар, уплашиће се и вратити у брлог, што значи да ће зима потрајати још шест седмица. Ако је не види, прољеће је на путу.

У Пункставнију у Пенсилванији, САД, јутрос је било минус 11 степени Целзијуса када је Фил изронио, у 7.22.

Сваке године, 2. фебруара, хиљаде вјерних пратиоца окупе се у овом малом граду у западној Пенсилванији гдје жељно ишчекују славног мрмота да изађе из јазбине код Гоблер'с Кноба.

Али, вриједи истаћи да је од првог предвиђања 1887. године, "Фхил" био у праву само у 39 посто случајева, према Стормфакс Ведер Алманаху. Национални центри за информације о околини Националне управе за океане и атмосферу такође су водили властиту студију од 2012. до 2021. и утврдили да је Фил био у праву само у 40 посто случајева, преноси РадиоСарајево.

Док је Фил предвидио дужу зиму 107 пута, рани почетак прољећа је предвидио само 20 пута. Поред тога, било је девет година када није било записа о Филовој прогнози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана