Седам навика Француза које шокирају остатак свијета или изазивају љубомору

B92/punkufer.hr
Foto: Depositphotos/sborisov

У неким дијеловима земље Французи се поздрављају с пет пољубаца у образ, а скроз је уобичајено и потрошити 45 минута на ручак током радног времена...

Свака земља има нешто по чему је карактеристична, а управо је у тим различитостима љепота путовања и откривања нових географских ширина и дужина. Док нам здравствена ситуација у свијету не допусти да поновно почнемо да пакујемо кофере, земље и њихове становнике можемо упознати управо кроз њихове карактеристичне навике, а у Француској их не недостаје.

Добар дан, и опростите!

Неке од ријечи које ћете у Француској чути на сваком кораку су дефинитивно "bonjour" и "пардон", односно "добар дан" и "извините/пардон", које им служе попут поштапалица. Поређења ради, Швеђани и Норвежани су "у својем филму" па док је поздрављање на сваком ћошку у Француској скроз уобичајено, на европском сjеверу то није императив.

Сир за десерт

Можете ли замислити ручак без десерта? Французи и те како могу. Умjесто колача и торти неријетко наруче сир и вино. Пожеле ли ипак какву посластицу, наручиће је или је послужити након сира, ако им остане мјеста у стомаку.

Патике умјесто точкова

Французи су страствени ходачи, а они који посјете Француску могу да бирају неке од бројних рута на којима ће неуморено гањати километре у шетњи – било да се ради о истраживању села, планина или винограда. Многи Французи умјесто аутомобила или бицикла бирају патике за одлазак до посла и назад, а разлози су бројни – од здравља до мирног сна.

Савршени "багет"

Одлазак по хљеб Французима је свакодневна навика, баш као и нама, али Французи одлазе и неколико улица даље по свој "багет". Типични дугуљасти хљеб разликује се од пекаре до пекаре, како хрскавошћу корице, тако и рупама у мекој унутрашњости.

Француски гард

Док су Американци често по природи насмијани, чак и кад им није до смијеха, Французи се неће претварати да су луди од среће само зато што то од њих неко очекује. Французи су генерацијама тренирали критичко мишљење, бунили се и заузимали за себе, па претјерано одобравање или позитиван поглед на свијет сматрају наивним, као и недостатком интелигенције.

Колико пољубаца!

Французи се поздрављају пољупцима у образ, а колико ћете се пута љубити зависи од дијела земље у којем се налазите. Тако, на примјер, Парижани се често четири пута пољубе у образ, у Монпељеу се љубе три пута, а на Корзици се неки становници љубе чак пет пута. Чак нити Французи често не знају колико пута треба да се пољубе у образе.

Ово бисмо преписали…

Готово половина Француза потроши више од 45 минута на ручак свакога дана, јер храну доживљавају важнијом од самог "горива" за преживљавања дана. Паузу за ручак Французи користе да попричају с колегама на послу, или се друже с породицом и пријатељима кад су слободни. Ручак у Француској је ритуал, између осталог зато што и даље већином не грицкају између оброка него се чувају за праву ствар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана