"Шарли Ебдо" изазвао бијес због карикатуре којом се исмијава катастрофа у Турској

ГС
"Шарли Ебдо" изазвао бијес због карикатуре којом се исмијава катастрофа у Турској

Француски сатирични часопис "Шарли Ебдо" се поново нашао на удару критика због карикатуре коју су објавили поводом разорних земљотреса који су погодили Турску и Сирију.

На Твитер налогу магазина је као цртеж дана подијељена карикатура умјетника Јуина која приказује срушену зграду, оштећени аутомобил и хрпу рушевина с натписом: “Нема потребе за слањем тенкова”. Умјетник се очигледно реферирао на то што је земљотрес погодио дио Турске и Сирије у којем живе Курди, а с којима се турска власт већ годинама бори.

Корисници друштвених мрежа су искритиковали магазин због исмијавања катастрофе, која је однијела хиљаде живота и повриједила десетине хиљада становника двије државе.

Корисници Твитера су указали на то да је илустрација “безосјећајна”, направљена у “лошем укусу” и да превазилази прихваћени праг “паметних шала и црног хумора”. Многи су такође истакнули да “треба има храбрости за овако нешто у тренутку док бројна дјеца и даље леже испод рушевина”.

Неки политичари, као што је Ибрахим Калин, портпарол турског предсједника, такође су се огласили на Твитеру како би осудили карикатуру.

“Модерни варвари! Гушите се у својој мржњи и љутњи”, твитао је он.

Реаговао је и турски писац и новинар Мустафа Акјол, који је карикатуру назвао “потпуно одвратном”.

“Какав ужасан недостатак емпатије, хуманости, а такођр и тог чувеног француског концепта цивилиизације”, написао је он.

Након што је магазин објавио карикатуру на Твитеру, ова друштвена мрежа је преплављена осудама те умјетничке замисли, а многи постављају фотографије, којима желе понизити Шарли Ебдо.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана