Само 7 жена на свијету може да носи бијело пред Папом

ГС
Foto: скриншот

Све жене које долазе на приватну аудијенцију код Папе би, према протоколу, морале да носе црнину и вео.

Вео не морају да носе ако имају кратку косу. Ипак, тренутно постоји седам жена на свијету које пред Папом не морају да носе црнину и њима је допуштено да се пред Папом појаве у бијелом.

Та повластица се зове "le privilege du blanc" на француском језику или "il privilegio del bianco " на талијанском, а користе је католичке краљице и принцезе.

"Привилегију белог" тренутно могу да косрите принцезе, војвоткиње и краљице: Шарлен од Монака, велика војвоткиња Луксембурга Марија Тереза, двије белгијске краљице (Матилде, супруга краља Филипа и Паола, његова мајка), двије шпанске краљице (Летиција, супруга краља Филипа и Софија, његова мајка) и Марина, принцеза од Напуља.

Привилегија се не одобрава женама свих католичких монарха или женама некатоличких монарха.

Иако су католкиње, привилегија се не одобрава супругама краља Лесота или супрузи принца од Лихтенштајна. Такође, до 2013. ово право није одобравано супрузи принца Монака. Привилегија се не одобрава ни краљици Максими од Холандије, која је католичка супруга протестантског краља Вилима Александра.

Краљица Елизабета неколико се пута састала са папом без црнине, али се то догађало на неформалним састанцима.

Правило црне хаљине и вела поштовала је већина жена државника и политичарки које су се сусреле са папом, а између осталих и Колинда Грабар-Китаровић и бивше прве даме Мишеч Обама и Меланиа Трамп.

Ипак, последњих година је то правило је мало "олабавило", па су се на примјер Ангела Меркел, Камила Паркер Боулс па чак и супруга бившег премијера Тихомира Орешковића, Сања, пред папом појавиле без покривача за главу, а неке од њих нису биле ни у црнини.

Да је још донедавно вриједело строго правило, говори и чињеница да је Камила још 2009. године, када је папу посјетила први пут, била у црнини и са велом преко главе, а тек се 2017. године "охрабрила" и појавила у беж издању, без покривача за главу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана