“Шах никада није био секси” а сада се тражи сет више - због ње

Г.С.
“Шах никада није био секси” а сада се тражи сет више - због ње

Била су довољна само 24 сата да шах поново уђе у моду у цијелом свијету.

Само дан након што је почело приказивање серије “Дамин гамбит” Гугл је забиљежио двоструко већи број претрага термина у вези са шахом, а убрзо су и продавнице почеле да дојављују како су шаховске табле у њиховим локалима - распродате.

“Пандемија је, а лакше је доћи до тоалет-папира него сета за шах”, за НПР је потврдио аналитичар Герик Џонсон, а у “Голајат гејмсу”, америчкој компанији за стоне игре, рекли су како им је продаја у односу на прошлу годину скочила за невјероватних 1048 одсто.

Чак и “Ибеј” биљежи раст куповине сетова за шах од готово 300 одсто.

А све то због “Даминог гамбита”, Нетфликсовог хита године, драмске серије о дјевојци Бет Хармон (Ана Тајлор-Џој) која од сирочета постаје свјетска шаховска звијезда.

“Гамбит” је најбоље оцијењена серија ове године, а управо је објављено да је и најгледанија серија у историји Нетфликса. У 28 дана погледало ју је 62 милиона домаћинстава, наводи “Индекс”.

Шах никад није био толико секси, кажу и критичари, док се стручњаци диве колико су партије у серији (састоји се од седам епизода) реалистичне и увјерљиве. Један од саветника био је и велемајстор Гари Каспаров.

Шах је, пише “salon.com”, тако преко ноћи устоличен као хит-игра у ери короне. Поново су га откриле породице, миленијалци, хипстери, а због радње и спектакуларне главне глумице и младе дјевојке, које је инспирисала све редом.

Како и не би, малена Бет остане без родитеља, пролази тешке дане у сиротишту, гдје је у подруму домар научи да игра шах за који, испостави се брзо, Бет има неизмјерни таленат.

Убрзо израста у генијалку која растура звезде мушког спорта, док се успут бори и побеђује своје демоне, зависност о седативима и алкохолу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана