САД вратиле Аустралији много пошиљки меса због фекалија

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН, 27– Амерички званичници за безбједност хране су од 2019. године вратили у Аустралију велики број пошиљки меса због фекалне контаминације, што је заоштрило трговинске односе између двије земље, показује документација у коју је увид имала.

 Организације за безбједност хране приписују овај проблем аустралијском систему који дозвољава компанијама да саме обављају инспекцију свог меса уместо да то раде државни инспектори.

Слична настојања да се приватизује инспекција на дјелу је и у другим великим земљама које производе месо, укључујући Сједињене Државе.

 Америчка служба за безбједност и контролу хране (ФСИС) одбила је 2020. године десет пошиљки меса из Аустралије, која је други највећи амерички добављач ове намјернице, због контаминације фекалијама или другим дигестивним материјама.

 У 2019. години је враћена једна, а годину дана раније четири пошиљке аустралијског меса, према интерним подацима америчког Министарство пољопривреде (УСДА).

Канада и Нови Зеланд, два друга велика снабдевача САД месом, имали су по једну одбијену пошиљку због ове врсте контаминације 2020. године, показују интерни подаци, а Мексико, још један велики испоручилац меса на америчко тржиште - није имао ниједну враћену пошиљку.

Аустралији су, из истих разлога, враћене још три пошиљке меса током прва два мјесеца ове године, једна је враћена Новом Зеланду, а ниједна Канади и Мексику, показују подаци.

У докуменима нема нових података за последњих неколико мјесеци, а УСДА је одбила Ројтерсов захтев да их достави.

Међу аустралијским компанијама чије су пошиљке меса у САД одбијене су: ЈБС Аустралија, Томас Фудс, Флечер Интернешенел Експортс, Аустралијан Лемб, и В&В Волш.

Ројтерс наводи да је успiо да идентификује ове фирме укрштањем података из интерне документације, која садржи детаље о датуму и разлозима одбијања, са јавно доступним подацима УСДА-е о датумима и називима компанија, али у којима се не наводе разлози за враћање пошиљки.

Ниједна од поменутих компанија није одговорила на захтеве за коментаром. Конзумирање меса контаминираног фекалијама или другим дигестивним материјама може да доведе до болести изазваних бактеријом ешерихија коли и другим патогенима, које могу имати смртни исход.

Будући да амерички инспектори за безбедност хране само физички прегледају или тестирају насумично узет узорак увезеног меса, није искључено да су друге контаминиране пошиљке можда прешле границу Сједињених Држава, кажу стручњаци из прехрамбене индустрије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана