САД: Најчудније, најмногољудније и најризичније инаугурације

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД– Уочи сутрашње инаугурације 46. америчког предсједника, Џоа Бајдена, у Америци се она организује као једна од најризичнијих до сада, због могућности избијања сукоба у Вашингтону, али и због свепрожимајуће глобалне пандемије, у којој је више од 400.000 Американаца изгубило живот.

Овај догађај биће посебан по томе што је број посјетилаца ограничен због пандемије корона вируса, те медији овог пута неће имати прилику да мјере популарност новог предсједника према броју његових присталица који би дошли на инаугурацију. Догађају ће присуствовати само чланови америчког Конгреса и по један њихов гост, а организациони комитет за инаугурацију је забранио присуство грађана.

Иначе, инаугурација Бајдена није једна од најнеобичнијих само због пандемије, већ и због чињенице да први пут након 152 године инаугурацији послије избора неће присуствовати одлазећи предсједник, будући да је Доналд Трамп потврдио да не планира да се појави на том догађају.

Посљедњи пут да амерички предсједник није присуствовао инаугурацији свог насљедника послије избора било је 1869. године, када је Ендру Џонсон одбио да се појави на инаугурацији Јулисиза Грента, јер су њих двојица били у изузетно лошим односима.

Са безбједносног аспекта, сматра се да ће Бајденова инаугурација бити једна од најризичнијих у америчкој политичкој историји због могућности избијања нереда, јер велики број Трампових присталица вјерује његовим тврдњама о покраденим изборима.

С друге стране, инаугурација Барака Обаме, када је управо Бајден полагао потпредсједничку заклетву, била је апсолутна супротност у односу на оно што ћемо видјети сутра, а многи медији су је оцијенили као најмногољуднији догађај те врсте.

Амерички званичници су 2009. године тврдили да је Обамина инаугурација била најпосјећенији догађај било које врсте у америчкој престоници, те су процјене да је тада присуствовало око 1,8 милиона људи.

Вјероватно најчуднија инаугурација је била непланирана инаугурација Линдона Џонсона у новембру 1963. године, која је одржана само два сата и осам минута послије убиства Џона Кенедија.

Дотадашњи подпредсједник Џонсон је заклетву положио у чувеном предсједничком авиону „Ер форс 1" поред Кенедијеве удовице Џеки, која је и даље била у крвавом блејзеру послије атентата на њеног мужа.

Ковчег са убијеним Кенедијем се у том тренутку налазио у истом авиону.

Инаугурација Џонсона је запамћена и по томе што је једина која је одржана западно од ријеке Мисисипи, пошто је Кенеди убијен у Даласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана