САД чека најмрачнија здравствена криза у историји

Танјуг
Foto: AA

ВАШИНГТОН- Директор америчких Центара за контролу и превенцију болести Роберт Редфилд упозорио је да ће пандемија ковид-19, која још увијек бјесни у цијелој земљи, представљати најмрачнију здравствену кризу у историји те земље током наредних неколико мјесеци, прије него што вакцине постану широко доступне.

Трезвена порука једног од највиших здравствених званичника у земљи услиједила је након прослава празника Дана захвалности у којем су милиони Американаца занемарили упозорења да избјегавају путовања и велика окупљања, чак и са великим порастом броја случајева ковид-19, преноси Ројтерс.

Поред огромних губитака живота, земља се суочава и са чињеницом да је здравствени систем затегнут до тачке пуцања, рекао је Редфилд. Према његовим ријечима, зараза је сада досегла све крајеве земље и наставља да се шири много стрмијом путањом од било ког претходног таласа пандемије.

"Реалност је да ће децембар, јануар и фебруар бити тешка времена", рекао је Редфилд уживо у презентацији коју је организовала Фондација америчке привредне коморе.

"Заправо вјерујем да ће то бити најтеже вријеме у историји јавног здравља ове нације", поручио је званичник.

До данас је више од 270.000 Американаца умрло од ковид-19, а утицајни Институт за метрику и оцјену здравственог стања Универзитета у Вашингтону предвидио је да би тај број могао да достигне скоро 450.000 до 1. марта без већег поштовања мјера социјалног удаљавања и ношења маски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана