Рус проневјерио четири авиона МиГ и продао их за 15 марака

ГС
Рус проневјерио четири авиона МиГ и продао их за 15 марака

Андреј Сиљаков, бивши државни службеник из Нижног Новгорода (Русија), продао је четири борбена авиона МиГ-31 по цијени од 153 рубаје по комаду (3,75 КМ), пише "Комсомолскаја Правда".

 

Невјероватна прича ових дана добила је епилог осуђујућом пресудом од 11 година затвора за Сиљакова.

Он је радећи као шеф одјељења за нафтне деривате Канцеларије савезних резерви за савезни дистрикт Волга најприје "умочио кашику у мед" бројним махинацијама којима је гориво из робних резерви препродавао као лож-уље и у властити џеп стављао екстра-профит.

Али, то је била увертира за "пљачку вијека" с МиГ-овима. Сиљаков је на попис ствари за распродају из робних резерви додао четири елемента под називом "склопна јединица" за које се испоставило да су половни борбени авиони МиГ-31.

Корумпирани државни званичник је њихову цијену процијенио на 153 рубље (3,75 КМ) по комаду, односно укупно 15 марака. Стварна вриједност четири авиона је око милијарду рубаља (око 25 милиона марака).

Прво је ловце продао компанији свог пријатеља, а затим су препродати у творницу Сокол по тржишној цијени. Ако се на попис гијеха додају махинације с лож-уљем, Сиљаков је државу оштетио за 1,3 милијарди рубаља (скоро 320 милиона марака), преноси "Радиосарајево.ба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана