Рат Русије и Украјине – ко има боље специјалце

ГС
Foto: РТС

Најмање информација током сукоба у Украјини има о активностима специјалних јединица, које пак ратују веома интензивно.

Специјалци чине мањи дио борбених формација и у групама од четири до 12 војника наносе снажне ударе непријатељским снагама – на обје стране. Кључна предност за акције специјалаца, превласт у ваздушном простору – на руској страни, каже за РТС уредник портала "Специјалне јединице" Милош Јевтић.

Специјалци су најмање видљиви и бројчано најмањи дио оружаних снага и Русије и Украјине од самог почетка рата. Сигурно је и да су руски специјалци били саставни дио обавјештајних операција прије рата и може се претпоставити да су ушли у Украјину прије почетка сукоба, сматра уредник сајта Специјалне јединице Милош Јевтић.

"Били смо сведоци наводних хапшења руских диверзаната. Кажем наводних, јер немамо званичних информација, а нећемо их никада ни имати. Ради се о непријатељским, прикривеним и нелегалним активностима и нико то неће потврдити, јер се ради о такозваном државним тероризму", објашњава Јевтић за емисију Дозволите.

Истиче да се основано може претпоставити да су руске специјалне снаге, заједно са обавјештајним апаратом, припремале субверзивне активности, диверзије и хватања неких веома важних појединица (ВИП личности).

Првих неколико дана рата руска војска се на већем дијелу фронта, посебно на сјеверу Украјине, буквално прошетала и већ првог дана заузела аеродром Гостомељ код Кијева. Тада је већи дио јавности сматрао да ће рат брзо бити готов јер је украјинска војска ухваћена на спавању.

"Мислим да би можда боље питање било да ли је целокупан систем безбедности Украјине ухваћен на спавању. Што се тиче специјалних снага, оне су увек мањи део снага одбране земље. Кључно је питање шта су политички одлучиоци радили са информацијама које им је украјински систем безбедности сигурно достављао на време", указује Јевтић.

Додаје да колико год да се руска страна трудила да сакрије своје намере и капацитете, велика количина технике и људи није могла да се телепортује од тачке А до тачке Б, већ их је неко сигурно примијетио.

Искуство из Сирије и Донбаса

Јевтић сматра да специјалне јединице не могу да покажу своју прави снагу у конвенционалном сукобу, гдје се ангажује велики број људи и бројна борбена техника.

"Основна карактеристика специјалних јединица је њихова мобилност. Као и оперативност у мањим формацијама од три или четири припадника, до можда десетак људи. Такве формације могу у правој мери да буду ефективне тек када њихова страна има превласт у ваздушном простору", истиче Милош Јевтић.

Ако нема превласти у ваздуху, тада је кретање ограничено, долази до погрешних процјена, погрешних одлука и неминовно до великих губитака.

Обје зараћене стране имале су ратно искуство прије почетка сукоба. Руси у Сирији, гдје су специјалне јединице коришћене веома интензивно у урбаним и руралним предјелима. У Сирији су постигли одличне резултате, али тамо је непријатељ био малобројнији и слабије наоружан.

Украјинци су пак ратовали на сопственом тлу, у Донбасу од 2014. године. Исте године почеле су интензивне заједничке вјежбе са америчким специјалним јединицама и другим земљама НАТО-а, а набављена је и велика количина савременог наоружања и опреме.

"Украјинци, с обзиром на то да немају превласт у ваздушном простору, окренули су се герилској тактици где три или четири специјалца, који добро познају терен и имају добру комуникацију, користе шумовит терен за скривање од дронова – и они и те како могу да нанесу озбиљну штету, да зауставе непријатељску колону или униште мост, пут или било какав оклоп возила", објашњава уредник портала Специјалне јединице.

Највећа опасност из ваздушног простора

Један од највећих изазова и опасности за специјалце обје зараћене стране јесу дронови. Којих има много, малих су димензија, имају одличне извиђачке способности и камере, а веома се тешко виде или чују.

Такође, често се води рововска борба као у Првом или Другом свјетском рату. Што је све захтијевало ревизију војних планова код специјалних јединица.

"Најзначајнији резултати украјинских специјалних јединица, на основи видео-снимака који су објављени, управо су дејства малих група, које су успевале да нанесу огромну штету непријатељском оклопу, заустављали су колоне и пресецали руске комуникације", објашњава Јевтић.

Руска војска је са друге стране користила специјалне јединице за заузимање најважнијих објеката гдје је требало прецизно и брзо дјеловање, као што су индустријски објекти или нуклеарна централа.

"Посебно су упечатљиви снимци чеченских бораца (специјална јединица Терек) и њихова велика одлучност и мотивисаност у борби", истиче Јевтић.

Наоружање и опрема

У борби осим добре обучености посебно долази до изражаја посебно дизајнирана опрема коју користе специјалне јединице. Специјална опрема и наоружање слични су и код Руса и код Украјинаца. Такође, сличне су и поуке.

"Поука је да су се специјалци показали добро у борби против оклопа. Такође њихова мобилност је веома важна, чак и када се крећу на мотоциклима где су још мобилнији. Буквално су у стању да се завуку међу непријатељске снаге и направе штету која је много већа од њиховог капацитета и врло брзо се повуку", објашњава уредник портала Специјалне јединице.

Сматра да ће се тактика употребе специјалних јединица, прије свега код војске, окретати употреби ручних ракетних бацача и борби против оклопа, као и увећању мобилност кроз употребу двоточкаша и четвороточкаша.

И Руси и Украјинци користе наоружање система "калашњиков", најчешће у калибру 7,62. Украјинци користе и пушке на америчкој платформи АР-15 (колт, хеклер, ФН скар).

Код украјинске стране су много више заступљени носачи панцирних плоча од класичних панцирних прслука.

Носачи штите мањи дио тијела (само торзо и виталне органе), али су лакши и омогућавају већу покретљивост. Руси са друге стране у урбаним борбама носе додатке за панцирни прслук којим штите рамена и препоне.

Доступне информације и прије рата нису пружале много података о специјалним јединицама војски Русије и Украјине.

Пропаганда је учинила своје, па и лоши резултати и зато је тешко рећи ко је бољи у овом крвавом сукобу. Једно је сигурно, специјалне јединице интензивно ратују и када се користе на прави начин постижу одличне резултате на бојном пољу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана