Птичији грип међу краљичиним лабудовима

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Ветеринари су убили 26 лабудова из личног јата британске краљице Елизабете Друге на Темзи у Виндзору како би зауставили ширење птичјег грипа, пише "Дејли мејл".

Претпоставља се да је најмање шест птица угинуло од птичијег грипа док расте бојазан да би се вирус могао проширити, а још једна је "пронађена мртва јуче ујутру", чиме је број угинулих порастао на 33.

Одјељење за животну средину, храну и рурална питања позвало је ветеринаре из центра за заштиту лабудова да хумано убију птице.

Краљевска кућа посједује све такозване нијеме или лабудове грпце - најчешће од три врсте у Великој Британији - пронађеним у природи.

Званичник краљевске куће задужен за лабудове Дејвид Барбер је наводно обавијестио краљицу за коју је рекао да је "тужна" и да га је замолила буде редовно обавјештавана о свим новостима, пише лист "Сан".

Традиционална годишња инвентура лабудова на ријеци Темзи врши се сваког љета, када се птице хватају, прстенују и враћају назад у природу.

Позната као подизање лабудова, церемонија датира још из 12. вијека када је круна преузела власништво над свим необиљеженим нијемим лабудовима у отвореним водама у Британији како би обезбиједила снабдијевање за гозбе.

Данас краљица ово право има само на одређеним дијеловима ријеке Темзе и околних притока.

 

Ова церемонија сада служи као годишња здравствени преглед када се лабудови мјере, прстенују и провјерава се да ли има знакова болести или повреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана