Први дан прољећа и Међународни дан среће – довољно да се осјећамо боље

ГС
Foto: Илустрација

Приједлог Краљевине Бутан у Уједињеним нацијама да се Међународни дан среће прославља сваког 20. марта је прихваћен 2011. године једногласно – све 193 земље чланице су гласале за и донијеле резолуцију 66-281.

Циљ Свјетског дана среће је да се „повећа свест о важности потраге за срећом и добробити свјетског становништва“, с обзиром на то да је „потрага за срећом основни људски циљ“. Резолуција препоручује „правилан и уравнотежен привредни раст који се темељи на одрживом развоју, искорјењавању сиромаштва и подстицању среће и благостања свих народа“.

Зато се позивају све земље чланице и друге међународне и локалне организације да се „удруже у промовисању наведених циљева и да кроз своје дјеловање упућују и образују јавност ради подизања свијести о важности среће, односно обиљежавања Међународног дана среће“.

Идеја о Међународном дану среће дошла је од Краљевине Бутан у којој је седамдесетих година уведена нова мјера националног благостања која се није мерила материјалним богатством, већ осјећајем среће, позната као „бруто национална срећа“. Многе земље, попут Канаде, Француске, Британије, Јапана и Италије, су већ уврстиле мјерило грађанске среће у своје званичне националне статистике.

Свјетска здравствена организација процјењује да чак 300 милиона људи тренутно живи са депресијом, док се небројено више суочава са недијагностикованим недостатком среће у животу. Уз растући притисак да се успије у брзом, глобализованом друштву, многи не схватају озбиљно своје благостање, што може имати озбиљне посљедице на појединца, као и на његову околину.

Вријеме је да се срећа стави у центар пажње.

Осмјеси су здрави

Било је неколико студија које повезују нешто тако једноставно као што је осмјех са побољшаним расположењем, мање стреса и пријатношћу. Штавише, ове реакције доводе до више осмијеха, стварајући позитиван циклус. Дакле, на Међународни дан среће, чак и ако морате да лажирате осмијех, наука каже да су позитивни ефекти које ћете ускоро осјетити стварни.

Срећа је заразна

Студије су откриле да побољшање расположења људи око нас може бити једноставно као и побољшање сопственог расположења. Гледајући шта се највише дијели на мрежи и шта „постаје вирално“, истраживачи су открили да се позитивни, срећни и смијешни постови дијеле много више од негативних. У овом експоненцијалном циклусу раста, само једна порука у једној земљи могла би да поправи расположење читаве популације у другој. Све што треба да урадите је да ширите добре вијести!

За срећу је потребно мало

Да бисмо се осјећали боље и били срећнији у ствари нам не треба пуно. Истраживања су показала да срећни људи имају скромна очекивања и аспирације. Желе оно што могу да добију и не теже неостваривим сновима. Избјегавају разочарања.

„Срећни људи имају реалне циљеве и зато су и срећни. Поента је да уживате у благодетима које имате, а не да се жалите. То је губљење времена“, наглашава др Хосе Де Гарсија, са Универзитета у Мексику.

Радите оно у чему уживате и уживајте у ономе што радите. То је најбољи рецепт за срећу. Не радите неке ствари само због новца, славе, моћи.

Не жалите за прошлим временима, за некадашњим неуспесима, лошим изборима. Сходно томе не сањајте и не идеализујте превише будућност. Никако не брините о стварима унапред, на њих не можете да утичете, само се трошите у празно.

Не плашите се да направите корак уназад и преиспитате своје циљеве

Замислите свој живот као причу коју можете да преправите, допишете, измијените. Овакав приступ захтијева позитивно мишљење, заправо треба да изаберемо да будемо срећни.

На нашу срећу велики утицај имају и други људи. Ако од њих добијамо подршку и ако им пружамо одређено задовољство, ми се осјећамо добро. Истраживања су показала и да су срећнији људи у партнерској вези него самци.

Ако намјеравате да у животу будете срећни, настојте да будете отворени, јаки, да волите друштво и дружење. Људи који су стално „у току“ су задовољни, њима се свашта дешава, савјетују психолози.

Амбиција је здрава и људе чини срећнијим, али завист урушава сваког човјека. Не поредите се ни са ким, у срцу будите искрено срећни због туђег напретка и успјеха. Али као што не треба да се поредимо са другима, тако не треба ни да мислимо шта ти други људи мисле о нама, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана