Прве фотографије са Тонге: Острва поплављена и под пепелом

Танјуг
Прве фотографије послије ерупције вулкана код Тонге
Foto: Tанјуг | Прве фотографије послије ерупције вулкана код Тонге

ЛОНДОН - Прве фотографије послије ерупције вулкана код Тонге и цунамија који је погодио острва у том архипелагу, показују земљиште и дрвеће прекривено пепелом и огромну штету коју је нанијела вулканска ерупција.

То је нарочито уочљиво на фотографијама Номуке, малог острва у јужном дијелу острвске групације Хапаи.

Фотографије су из авиона направиле одбрамбене снаге Новог Зеланда, а приказани су и сателитски снимци Уједињених нација.

Сателитски снимци показују готово идентичне сцене на острвима Коломотуа, Тонгатапу и у Фафа селу на острву Нукуалофа, који су у потпуности прекривени пепелом, преноси британски лист „Гардијан“.

Док неке зграде и даље стоје, друге су се, судећи према снимцима, изгледа срушиле.

На међународном аеродрому Фуамоту, писта је потопљена и дјелимично прекривена пепелом или земљом, док други сателитски снимци показују да је до поплава дошло и у неколико подручја уз обалу.

Сматра се да је суботња ерупција подморског вулкана Хунга Тонга-Хунга Хапаи, на око 65 км сјеверно од главног града Тонге, највећи вулкански догађај у посљедњих 30 година.

На друштвеним мрежама су се у почетку брзо појавили видео снимци и фотографије таласа цунамија који је захватио околна острва, али је након тога услиједила тишина пошто је оштећен главни комуникациони кабл.

Комуникација са Тонгом је отада изузетно ограничена, а држављани Тонге широм свијета ће можда морати да чекају недјељама за наставак редовног контакта.

Министарство спољних послова и трговине Новог Зеланда је саопштило данас да су у Тонги потврђена два смртна случаја у овој катастрофи, од којих је једна особа британски држављанин.

Власти Тонге још нису објавиле податке о жртвама, али је породица Анђеле Гловер, Британке која живи у Тонги и која је нестала у цунамију, саопштила јуче да је њено тијело пронађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана