Пронашао поруку у боци стару 50 година

Агенције
Пронашао поруку у боци стару 50 година

Становник Аљаске који је кренуо да скупља дрва за зиму покупио је неочекивано нешто сасвим друго - 50 година стару поруку у боци.

Тајлер Иваноф пронашао је у боци писамце написано на руском, па је на свом профилу на Фејсбуку позвао упомоћ познаватеље тог језика да му преведу садржај поруке, објавио је ББЦ.

Показало се да је писамце написао морнар с руског брода Сулак 1969. године.

Причу о проналаску објавили су руски медији, који су ушли у траг аутору писма, капетану Анатолију Боцаненку.

По ријечима Иванова, тражио је дрва за огријев тридесетак километара западно од свог села Шишмарефа када је наишао на боцу с чепом од плуте.

"Морао сам да употребим приличну снагу. Употребио сам и зубе како бих га извукао", казао је Иванов за лист "The Home Nugget".

Боца је изнутра и даље била сува и мирисала је на вино или нешто слично, устајали алкохол. Порука је била сува", свjедочи проналазач поруке у боци.

Његова молба за помоћ на Фејсбуку уродила је плодом па се могла прочитати ова порука: "Срдачан поздрав! С главног брода руске далекоисточне флоте ВРЏФ Сулак. Поздрављам вас који пронађете ову поруку и позивам да се јавите на адресу Владивосток-43 БРЏФ Сулак целој посади. Желимо вам добро здравље и дуг живот, као и сретну пловидбу. 20. јуна 1969. године".

Када је капетан Боцаненко, сада 86-годишњак, дознао за проналазак поруке, сузе радоснице грунуле су му на очи.

"Изгледа као мој рукопис. Сигурно! Источна трговинска рибарска флота!", казао је за руску ТВ станицу Росија 1.

Капетан Боцаненко надгледао је градњу брода Сулак 1966. те запловио на њему 1970. године.

Проналазач поруке у боци Иваноф казао је да је "кул" како је мала порука израсла у цијелу причу додавши да ће размислити о томе да и сам направи нешто слично и једнога дана упути поруку у боци.

"То је нешто што бих вероватно могао да направим с мојом дјецом у будућности", казао је.

"Само послати поруку у боци и видјети куда ће доспијети."

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана