Пронађена слика стара 500 година у ормару у спаваћој соби

Срна
Пронађена слика стара 500 година у ормару у спаваћој соби

РИМ - Слика стара 500 година откривена је у стану у Италији и враћена у музеј, чије особље није ни знало да је ово умјетничко дјело украдено.

Копија “Салватореа Мундија”, за коју се вјерује да ју је насликао Леонардо да Винчи, пронађена је у плакару спаваће собе у једном стану у Напуљу.

На слици је приказан Исус Христ са једном руком подигнутом, док у лијевој држи провидну кристалну куглу или сферу која не прелама свјетлост.

Није познато ко је тачно насликао слику, али експерти вјерују да се ради о Леонардовом ученику Ђакому Алибрандију.

Ова слика је дио збирке музеја Дома у цркви Сан Доменико Мађоре.

Власник стана, стар 36 година, ухапшен је под сумњом да је примио украдену робу, саопштила је полиција.

“Слика је пронађена у суботу захваљујући бриљијантној и виспреној операцији полиције”, рекао је напуљски тужилац Ђовани Мелило агенцији АФП.

Мелило је рекао да особље музеја уопште није знало да је слика украдена, јер просторија у којој се слика налазила није отварана три мјесеца због пандемије вируса корона.

Није познато када је слика украдена, јер нико није пријавио нестанак, али је музеј саопштио да је била у њиховом посједу прошлог јануара.

Полиција истражује околности крађе, али нема трагова провале.

“Могуће је да је ово била наручена пљачка од неке организације која послује у међународном ланцу трговине умјетничким дјелима”, рекао је Мелило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана