Пронађена добро очувана црква из 6. вијека, изградњу финансирао цар

Срна
Пронађена добро очувана црква из 6. вијека, изградњу финансирао цар

Црква из периода Византије посвећена неименованом свецу откривена је данас недалеко од Јерусалима, након три године ископавања, саопштили су данас израелски истраживачи.

Ископавањем су откривени подови украшени огомним мозаицима који приказују птице, воће и биљке, разнобојне фреске и натпис на грчком који је збунио истраживаче, преноси Ројтерс.

“Нашли смо у дворишту цркве један натпис посвећен 'славном мученику', који није именован и за нас је још мистерија”, рекао је Бењамин Сторхан, који је руководио ископавањем.

Израелска управа за антиквитете (ИАА) процијенила је да црква, која се налази западно од Јерусалима, датира из 6. вијека. Пронађена је и подземна крипта испод главног дијела цркве и вјерује се да је у њој био закопан мученик коме је посвећена црква.

“Ово је најсветије мјесто у цркви”, рекао је Сторхан и додао да су ходочасници вјероватно раније посјетили то мјесто. Према његовим ријечима, иако је дотични мученик непознат, Сторхан је рекао да раскош комплекса може указивати на то да је та особа била важна, као и да други натпис показује да је византијски цар Тиберије II Константин помогао у финансирању каснијег ширења цркве.

“Постоји неколико стотина цркава у Светој земљи, али ова црква далеко надмашује већину њих по стању очуваности и царском учешћу, које ју је финансирало”, рекао је Сторхан.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана