Пронађен један од првих златника Енглеске

Независне
Foto: твитер

Риједак новчић краља Хенрија Трећег из 1257. откривен је у пољу у Девону као један од "првих златника у Енглеској".

Ријеч је о једном од првих златника Енглеске. Откривен је уз помоћ детектора метала и процијењена вриједност му је 400.000 фунти.

Вилијам од Глостера ковао је новчић краља Хенрија Трећег око 1257. године од злата које је увезено из сјеверне Африке.

Колекционари вјерују да је то први "прави" портрет енглеског краља на пријестолу од владавине Вилијама Освајача. Познато је да постоји само осам новчића, а скоро сви су у музејима.

Прошлог септембра, детектор је открио ово "мало благо", чије је пречник нешто мањи од три центиметра на пољопривредном земљишту у Девону.

Трагач, који је желио да остане анониман није могао ни да претпостави колику је ријеткост пронашао све док није објавио његову фотографију на Фацебооку, гдје је новчић примијетио специјалиста аукцијске куће "Спинк" у Лондону.

Новчић је процијењен на 400.000 фунти прије аукције, а претходни примјерци су продати за више од 500.000 фунти.

"Новчић је пронађен на неприступачном терену и лако је могао да остане непримијећен. Сада је сачуван за будуће генерације да у њему уживају, а чињеница да сам ја био тај који га је открио је срећа. Тог дана ми се жеља испунила, а ја сам срећник. Осјећам обавезу да се извиним свим осталим детекторима који претражују и маштају", рекао је проналазач.

На новчићу је приказан портрет крунисаног Хенрија Трећег. Исковано је укупно 52.000 новчића. Када је Хенри Трећи умро, скоро сви су били истопљени.

Краљ Хенри Трећи (1207-1272), син краља Џона, владао је Енглеском од 1216. до 1272. године, што је била једна од најдужих владавина у енглеској историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана