Пројекат Пегазус добитник награде ЕУ за новинарство

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Конзорцијум новинара Форбиден сторис (забрањене приче) добио је данас награду за новинарство "Дафне Каруана Галиција" за пројекат Пегазус.

Свечаност додjеле одржана је у центру за новинаре Европског парламента, а отворио је предсjедник парламента Давид Сасоли. Ентони Белангер, генерални секретар Медународног удружења новинара, уручио је у име 29-чланог европског жирија новчану награду од 20.000 евра представницима конзорцијума, Сандрини Риго и Лорену Ришару, пренiо је сајт Европског парламента.

Форбиден сторис је конзорцијум новинара чија је мисија да наставе истраживања новинара који су убијени, заточени и застрашивани.

Од оснивања 2017, Форбиден сторис и његови партнери наставили су рад убијене новинарке са Малте Дафне Галиције, али и других новинара убијених зато што су истраживали злочине против животне средине или мексичких картела. Европски парламент наводи да се у награђеном тексту наводи да је постало јасно како је технологија годинама злоупотребљавана након што је процурило 50.000 телефонских бројева чији су надзор тражили клијенти израелске фирме НСО. Форбиден сториес и Амнести интернешнл добили су приступ пописима телефонских бројева које су од 2016. одабрали клијенти НСО у више од 50 земаља.

Новинари који су радили на пројекту Пегазус - више од 80 репортера из 17 медијских кућа у десет земаља под координацијом Форбиден сториса и уз техничку подршку лабораторија за сајберсигурност Амнести интернешнла, "прочешљали" су пописе и стекли досад незамислив увид у тај обавjештајни алат, додаје ЕП. Форбиден сторис је открио да се НСО-ов шпијунски софтвер нашироко злоупотребљава, иако та компанија годинама тврди, међу осталима, и у недавном извjештају о транспарентности, да то није случај.

Према доступним подацима циљано је најмање 180 новинара из Индије, Мексика, Мађарске, Марока, Француске и других земаља. Потенцијалне мете били су и борци за људска права, академици, предузетници, адвокати, лекари, синдикални челници, дипломате, политичари и неколико државника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана