Продаја топлотних пумпи у Европи 2022. порасла за рекордних 40 посто

Анадолија
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Глобална продаја топлотних пумпи порасла је за 11 посто прошле године и за рекордних 40 посто у Европи, подаци су које је у петак објавила Међународна агенција за енергију (ИЕА).

Продаја топлотних пумпи, еколошки чистог начина гријања, потакнута је повећаном подршком политикама и подстицајима у свјетлу високих цијена природног гаса и напора да се смањи емисија гасова с ефектом стаклене баште.

Глобална продаја топлотних пумпи, технологије која је кључна за декарбонизацију гријања зграда, другу годину заредон биљежи двоцифрен раст, показала је анализа ИЕА.

У Европи је продаја топлотних пумпи забиљежила раст од 40 посто, са три милиона продатих јединица. Продаја модела ваздух-вода, који су компатибилни са радијаторима и системима подног гријања, порасла је за 50 посто.

Европа је најтеже погођена актуелном глобалном енергетском кризом, погоршаном мањим дотоком гаса Русије у регион. Цијене природног гаса у Европи достигле су рекордно високе нивое због поремећаја у опскрби, што је довело до тога да регион смањи потражњу за плином и користи нове алтернативне изворе и технологије попут топлотних пумпи.

Њихова продаја у Кини, највећем свјетском тржишту топлотних пумпи, остала је иста, док је куповина у САД-а премашила куповину гасних пећи.

Кина је највећи произвођач и извозник ове технологије, производи 40 посто топлотних пумпи широм свијета, а највећи дио извоза иде у Европу.

Према анализи, у Аустралији и Новом Зеланду топлотне пумпе модела ваздух-ваздух већ су најчешћи извор гријања.

У будућности би топлотне пумпе могле покрити више од половине глобалних потреба за гријањем, каже се у једном извјештају Међународне агенције за енергију ИЕА.

Тренутно се на тај начин грије десет посто зграда у свијету, код природног гаса то је 38 посто, а на нафту отпада 13 посто.

Топлотне пумпе требају покрити 20 посто глобалних потреба за гријањем у зградама до 2030. године, како би се ускладиле с постојећим националним енергетским и климатским циљевима.

ИЕА предвиђа да је свијет скоро на путу да достигне ову прекретницу ако продаја настави расти сличном брзином као у посљедње двије године.

Продаја топлотних пумпи требала би расти за више од 15 посто годишње ове деценије како би се у свијету постигла нето нулта емисија до 2050. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана