Принц Вилијам:Проблеми планете вазнији од свемирског туризма

Танјуг
Foto: ГС

ЛОНДОН- Британски принц Вилијам поручио је данас да би решавање еколошких проблема планете Земље требало да буде приоритетније од свемирског туризма.

Војвода од Кембриџа говорио и индиректно критиковао Џефа Безоса, Илона Маска и Ричарда Бренсона, који се протеклих мјесеци такмиче у развоју комерцијалних свемирских летова.

Принц је предложио да се предузетници фокусирају на спасавање Земље, а не на свемирски туризам, и да би велики умови требало да покушавају да поправе нашу планету, пре него што започну потрагу за следећим мјестом гдје би људски живот био могућ.

"Потребни су нам неки од највећих светских умова да покушавају да поправе ову планету, а не да се труде да пронађу следеће место за живот ", рекао је Вилијам о свемирској трци.

Његови коментари долазе након што је у сриједу холивудски глумац Вилијам Шатнер постао најстарији човјек у свемиру након што је одлетео у суборбиталној капсули „Блу ориџина", компаније у посиједу најбогатијег човјека на свијету Џефа Безоса,а директор компаније „Вирџин" сер Ричард Бренсон и Илон Маск, оснивач „Тесле" и „Спејс-Екса", такође су у трци за развој комерцијалних летова у свемир.

Илон Маск говорио је о мисијама на Марс, а Безос описао свој први космички лет у јулу као дио изградње пута у свемир на коме би будуће генерације градиле будућност.

Вилијам је рекао да је његов отац, принц Чарлс, прошао тежак пут када је упозоравао на климатске промкене, као и да је његов рад био инспирисан разговорима са његовим покојним оцем, војводом од Единбурга, који је о климатским промјенама говорио много више и врло рано, пре него што је ико други помислио да је то актуелна тема.

Војвода од Кембриџа је додао и да би била апсолутна катастрофа да његов син принц Џорџ, као и он сада, на истом мјесту прича о спашавању планете за 30 година.

Принц је такође је упозорио на пораст "климатске нервозе" међу млађим генерацијама чија је будућност угрожена, уочи додјеле прве "Ертшот" награде (Еартхсхот призе) за допринос екологији.

Пет добитника награде Ертшот, коју су као деценију акције на поправци планете Земље, установили Вилијам и његова жена Кејт Мидлтон, сваке године од 2021.до 2030. добиће по милион фунти, а имена награђених за ову годину биће саопштена на церемонији касније овог мјесеца.

Назив награде је референца на амбиције САД у свемиру из 1960-их када је тадашњи председник Џон Кенеди обећао да ће људска нога крочити на Мјесец у року од једне деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана