Приказ урушавања и будућности природе

Г.С.
Приказ урушавања и будућности природе

У покушају да појасне ефекте климатских промјена, научници са Универзитета Пенсилванија креирали су виртуалну шуму у којој приказују какве промјене би природа могла да претрпи у будућности и већ трпи због људског немара.

Истраживачи су комбиновали мноштво података о климатским промјенама, екологији и вегетацији да би на најбољи начин створили виртуелну шуму, односно два различита будућа сценарија утицаја климатских промјена на природу.

У виртуелној шуми корисници могу детаљно истражити биљни свијет у садашњости, али и открити како би могле изгледати шуме у будућности, погођене климатским промјенама.

Након што ставе ВР наочаре, корисници улазе у шуму, гдје се могу упознати са сваком врстом дрвета и другим шумским биљкама. Омогућен им је поглед из разних углова.

Тим научника истиче да њихов виртуелни шумски екосистем може олакшати комуникацију између стручњака, твораца политика и шире јавности. Они подстичу кориснике да истражују које врсте дрвећа опстају и успијевају у сваком будућем сценарију, а с циљем схватања климатских промјена у садашњости.

- Главни проблем на који је потребно скренути више пажње је да су климатске промјене апстрактне, на неки начин. Њихово стварно значење бива откривено сваких 10, 15 или стотину година. Заиста је тешко људима то да схвате, да планирају и доносе одлуке - сматра професор географије на Универзитету Пенсилванија Александер Клипел.

Сценарији који су представљени посматрачима тичу се будућности у којој шуму оштећује суша и оних у којима је оштећују превелика топлота и пожари.

- Технологија нам даје могућности не само да видимо промјене у околини, него и да их искусимо. Можемо да усавршимо разумијевање научних чињеница које се тичу заштите животне средине и то на једном вишем нивоу - додаје Клипел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана