Прије десет година на телевизији оживљен измишљени свијет Џорџа Р. Р. Мартина: Свијет леда и ватре скројен маштом

Миланка Митрић/агенције
Прије десет година на телевизији оживљен измишљени свијет Џорџа Р. Р. Мартина: Свијет леда и ватре скројен маштом

Змајеви саткани од ватре и пепела, чудовишта оживљена од леда, борба између добра и зла, борба за трон, за власт, за моћ, борба за живот, за преживљавање, љубав, смрт, пожуда, све то и још више чинило је почетке приче о свијету леда и ватре, потекле из пера Џорџа Р. Р. Мартина, а преточене у серију “Игра престола”, чије емитовање је почело прије 10 година.

Прва епизода ове серије премијерно је приказана 17. априла, а њена прича је почела адаптацијом првог дијела Мартиновог серијала “Пјесма леда и ватре”, названог “Игра престола”.

Мартин серијал књига још није завршио, а емитовање серије, након 73 епизоде и осам сезона, завршено је 19. маја 2019. године. Творци остварења били су Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс.

Вестерос и Есос су измишљена мјеста у која је смјештена читава радња у којој су међу главним актерима неколико породица – Старк, Таргарјен, Ланистер, Баратион, Мартел, Тајрел, Грејџој, Ерин, Болтон, Фреј, Тали и Брон.

“Игра престола” једна је од најпопуларнијих и најнаграђиванијих серија икад, а популарност је на самом почетку стекла због фантастичне приче, због класичне теме која је обрађивала различите (не)праведне врсте борбе за власт, приказа ратовања и интригантних тема којима се бавила.  Посљедња сезона урушила је годинама грађену славу и углавном разочарала обожаваоце, али упркос томе серија је задржала неку врсту популарности и након завршетка.

Колико је у почетку била сензација, и колико су многи жељно ишчекивали и са жаром препричавали и размјењивали теорије о радњи, толико је након завршетка оставила траг неважности, јер је годинама градила нешто што је олако на крају урушено. Међутим, упркос појединим лошим моментима, сагледана као цјелина, оставила је један од значајнијих трагова у свијету телевизије.

- Био сам приморан да правим компромис, не само када је ријеч о томе колико ће неке приче добити времена у серији, већ и који ликови ће имати највише простора. То је трауматично, јер понекад се њихова и моја визија нису поклапале, што је доводило до конфликта. Посљедња сезона није вјерна причи. Да јесте била, серија би имала још пет сезона – изјавио је једном приликом Мартин говорећи о различитостима серије и књига чије писање још није довршио, али и о количини његовог уплитања у одлуке самих продуцената.

Гвоздени престо био је окосница борбе породица, које су се успут сукобљавале и са леденим и мрачним створењима, чији долазак је годинама најављиван изразом “Зима долази”. Учесници у сукобима показивали су своја чудовишна лица, намјере, различите изопачености и негативне стране људске природе. То је један од сегмената који је ову серију чинио посебно занимљивом - класична прича о добру и злу у људима, која је у самој сржи свега, али и још један начин спајања фантастичног и реалног у једном истом свијету.

Седам краљевина борило се за гвоздени престо, а инспирација за саму причу, била је извучена из историјских догађаја, из митова и различитих стварних и нестварних прича смјештених у европску културу. Посебност свијета којег је Мартин створио, а који је уз мноштво специјалних ефеката оживио на телевизији је у баш у спајању стварности и приче, у цјелину која изгледа као исјечак из алтернативне историје, а у којем се стално преплићу мотиви везани за религију, власт, статус, те обрађују теме насиља, сексуалности, издаје, страха, рата и мира. То је био свијет у којем су змајеви и ледени џинови, бијели ходачи и њихови пратиоци водили ратове заједно с људима, једни против других, једни за друге, и свијет у којем је ледом и ватром, спојен мит са реалношћу.

Измаштани живот у краљевствима “Игре престола”, био је мрачан и препун суровости. Ликови и предјели су због тога олако завели публику и увукли је у своје интриге, сукобе и преваре, а Таргарјени, Старкови, Ланистери и други, дијелили су гледаоце у различите таборе, и стварањем напетости из епизоде у епизоду, одвлачили их у умове својих ликова и хорду обожавалаца разврставали на различите стране до самог краја.

Након краја “Игре престола” у свијету телевизије остављено је сјећање на успон и пад који једно остварење може да доживи, али и створен својеврсни култ понукан самим током и начином развоја и грађења радње и спајања разноликих свјетова. Након краја серије и хладноће леда чији комади су остали иза ње, у исто вријеме створене су и мале ватре, из којих у будућности можда оживе неке нове, веће, боље и другачије приче.

“Гвоздена годишњица”

Поводом деценије од изласка серије, све сезоне биће доступне на платформи ХБО Макс. Осим тога, ХБО ће објавити око 150 различитих видеа, насталих током снимања серије, у којима ће  бити приказани поједини детаљи који до сада нису објављивани. Сви догађаји којима ће бити обиљежен овај мали јубилеј обухваћени су називом “Гвоздена годишњица”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана