Преживио цунами, пливао 24 сата до сљедећег острва

Танјуг
Foto: printscreen

НУКУАЛОФА- Прича о грађанину Тонге којег је однио цунами и који је пливао између острва више од 24 сата, једна је од првих која се појавила из ове острвске државе.

Лисала Фолау, пензионисани столар и инвалид, рекао је тонганској радио станици “Броадком ФМ” да је пливао од свог острва Атата до два друга ненасељена острва да би на крају стигао до главног острва Тонгатапу, на удаљености од око 13 километара, преноси британски лист “Гардијан”.

Фолау је рекао да је фарбао своју кућу у суботу када је добио упозорење на цунами.

“У помоћ су ми притекли старији брат и братаница. Талас је прошао кроз нашу дневну собу, да бисмо се преселили у други део куће када је наишао још већ талас. Мислим да није био мањи од шест метара”, тврди Фолау у својој исповјести.

“Имајте на уму да сам инвалид. Не могу да ходам како треба, а када могу, верујем да беба може да хода брже од мене”, додао је он.

Каже да се са породицом сакрио у источни дио куће, јер су таласи долазили са запада.

Након тога се са братаницом попео на дрво док је његов брат отрчао да тражи помоћ. Када је дошло до затишја у таласима, они су се спустили, али је управо тада ударио већи талас.

“Када се талас пробио на копно тик испод нас, моја нећака Елисива и ја нисмо имали за шта да се држимо и упали смо у море. Ово је било у 19 часова“, рекао је Фолау.

Он је додао да је након тога плутао и да је у једном тренутку, источно од острва Токетоке, угледао полицијски патролни чамац, којем је махнуо, али га они нису видјели.

Потом је покушао да стигне до острва Полоа, до којег је пливао од 10 сати ујутру до 18 часова увече у недјељу, али тамо, како тврди, није било никога, након чега је одлучио да се упути на Сопу, која се налази на главном острву Тонгатапу.

На крају око 21 сат, Фолау је стигао до једне куће у Сопуу, која се налазила на крају пута покривеног катраном гдје га је покупило једно возило које је пролазило и којим се одвезао до куће возача.

Британски “Гардијан”, међутим, није успио да утврди шта се догодило Фолауовим сином и нећакињом са којом је био у Атати.

Ипак, потврђено је да су само три особе умрле након цунамија, од којих ниједна није са Атате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана